Oglasi

Evropska federacija građevinara tužila Sloveniju

Broj radnika poslanih iz Slovenije na rad u inozemstvo povećao se sa 25.000 u 2010. na 164.000 u 2016. godini.
Radnici iz Slovenije većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i BelgijiEPA Ilustracija

Europski savez građevinskih radnika (EFBWW) podnio je Europskoj komisiji formalni prigovor na slovensku politiku financijskih potpora agencijama za zapošljavanje koje radnike upućuju na rad u inozemstvo, tražeći da ispita ne krši li se time pravila unutarnjeg tržišta.

EFBWW je federacija u koju je uključeno 75 nacionalnih europskih građevinskih sindikata iz 34 države, a u svom prigovoru navodi da je Slovenija svoje nacionalno radno zakonodavstvo oblikovala tako da stimulira politiku "jeftine radne snage" kod slanja radnika na privremeni rad u inozemstvo preko agencija, objavila je Slovenska televizija, prema priopćenju za javnost  EFBWW-a.

500 eura po glavi

Slovenske agencije za slanje radnika u inozemstvo u prosjeku od države u obliku potpora dobivaju oko 500 eura "po glavi" izaslanog radnika jer im se u toj visini smanjuju doprinosi, što znači da ih u inozemstvu zapošljavaju pod povoljnijim uvjetima nego što im je to omogućeno na domaćem tržištu rada, tvrdi europska federacija građevinskih sindikata.

"Broj radnika poslanih iz Slovenije na rad u inozemstvo povećao se sa 25.000 u 2010. na 164.000 u 2016. godini, a većinom se zapošljavaju u građevinskom sektoru u Njemačkoj, Austriji i Belgiji. Mnogi stručnjaci smatraju da je taj broj i mnogo veći, te da je Slovenija postala jedna vrsta ulaza jeftine radne snage za Europu, osobito za mnoge radnike iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, tvrdi u priopćenju europska federacija građevinskih sindikata.

U zahtjevu Europskoj komisiji EFBWW zahtijeva da se ispita njihovo mišljenje da je Slovenija zakonskim pogodovanjem agencijama koje šalju radnike u inozemstvo "usvojila politiku izvoza jeftine radne snage", te time dovodi do "poremećaja" na unutarnjem europskom tržištu rada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.