Manfred Weber vodeći kandidat evropske desnice za izbore 2019.

Weber je bio izraziti favorit i većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će ga podržati (EPA)

Evropska narodna partija (EPP), koja okuplja evropske demokršćanske i narodnjačke stranke, izabrala je u četvrtak, na kongresu u Helsinkiju, Nijemca Manfreda Webera, člana bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), za svog spitzenkandidata.

EPP je birao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije i Weber sada ima velike izglede to i postati.

Merkel: Nedostaje jedinstvo

“Moramo garantirati sigurnost građana, doživjeli smo nesigurnost na granicama i osjetili sumnje građana”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na kongresu EPP-a u Helsinkiju, pozivajući na jedinstvo.

“Gledajući našu poziciju u svijetu, nedostaje jedinstvo, zajedništvo”, poručila je ona, prenijela je agencija Ansa.

“Kao Evropu, SAD, Kina i Rusija uzet će nas u obzir ako govorimo jednoglasno. Ako svako od nas govori različito u svijetu, Evropa neće biti snažna i moramo se angažirati kako bi se naša vanjska i odbrambena politika razvile. U suprotnom, građani u Evropi neće ozbiljno uzeti u obzir evropski projekt”, istakla je njemačka kancelarka.

Dobio je 492 glasa, a njegov protivkandidat, Finac Alexander Stubb, 127.

Glasao je 621 izaslanik, s dva nevažeća listića.

Weber je bio izraziti favorit i većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će ga podržati.

Izbori u maju iduće godine

Weber bi u novembru 2019. mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika EK-a.

Ta je dužnost dio velikih pregovora koji će slijediti nakon evropskih izbora, koji će biti održani od 23. do 26. maja 2019.

Osim predsjednika EK-a, sljedeće godine trebat će izabrati novog predsjednika Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Evropske centralne banke.

Evropska desnica podijeljena je zbog prisustva mađarskog populiste Viktora Orbana u njenim redovima.

Među temama u debati između Webera i Stubba u srijedu navečer bilo je i mjesto koje u EPP-u imaju Orban i njegova stranka Fidesz, koju optužuju za gaženje evropskih vrijednosti, posebno u vezi s prihvatom migranata.

Zadržavanje ‘zločestog djeteta’

No, njegovo izbacivanje nije bilo na dnevnom redu kongresa.

“Kao što sam često govorio, svaka porodica ima svoje zločesto dijete. No, radije ću svoje zločesto dijete zadržati u porodici i urazumiti ga”, rekao je predsjednik EPP-a, Francuz Joseph Daul, uoči početka kongresa.

U srijedu predvečer izaslanici su glasanjem prihvatili rezoluciju u kojoj se osuđuju – ne imenujući ih direktno – oni koji krše evropske vrijednosti i podsjeća na temeljna načela EU-a, kao što su “višestranačje, nezavisnost medija i vjerske slobode”.

“Pozivamo sve članove EPP-a da poštuju, štite i promoviraju te vrijednosti”, piše u rezoluciji, za koju su glasali i članovi Fidesza.

Izostavljena ‘liberalna demokratija’

Rečenica koja je stajala u prvoj verziji nacrta rezolucije i u kojoj se vlade pozivaju da se prema nevladinim udruženjima odnose “ravnopravno, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, pod uvjetom da njihovo djelovanje ostaje u granicama liberalne demokratije”, promijenjena je u završnoj verziji, u kojoj je “liberalna demokratija” zamijenjena pojmom “vladavina prava”, što bi se Orbanu moglo više svidjeti.

Mađarski čelnik misli da je liberalna demokratija doživjela neuspjeh i više nije sposobna osigurati kršćanske korijene njegove zemlje.

On bi radije da se koristi pojam “kršćanska demokratija”.

Izvor: Agencije