Oglasi

Evropljane pljačkaju putem bankovnih kartica

Organizirane bande godišnje od Evropljana, putem njihovih bankovnih kartica, opljačkaju milijardu i po eura.
Evropski građani su i žrtve prevara sa kreditnim karticama prilikom kupovine na internetuReuters Arhiva

Evropski građani izgube svake godine gotovo 1,5 milijardi eura zbog krađe novca sa njihovih bankovnih (debitnih i kreditnih) kartica.

Evopski policijski ured (EUROPOL) upozorava da su te krađe najčešće u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer neki američki bankomati nisu u potpunosti usklađeni sa globalnim sigurnosnim standardom koji se zasniva na čip tehnologiji, poznatijim kao EMV.

„Zbog tog fenomena i manjka posebnih sporazuma o naknadi gubitaka koje uzrokuju slabije zaštićeni terminali, većinu tereta gubitka, izazvanog takvim prevarama, snose izdavači kartica iz Evropske unije“, navodi se u saopćenju EUROPOL-a.

Organizirane bande kradu novac, koristeći iste tehnike u Dominikanskoj Republici, Kolumbiji, Rusiji, Brazilu i Meksiku. Pritom su izložene malim rizicima, jer vlasti nemaju dovoljno pravne osnove za borbu protiv takvih prekograničnih kaznenih djela.

Online krađe

"Najbolje rješenje za taj problem bilo bi uvođenje EMV standarda na globalnom niovu, uključujući kod američkih trgovaca", smatra EUROPOL.

Evropski građani su žrtve prevara sa kreditnim karticama i prilikom kupovine na internetu.

Sigurnosne mjere za online kupovinu, koje bi trebalo da spriječe kriminalce u krađi ličnih podataka, broja kreditnih kartica i drugih osjetljivih informacija, postale su unosno podzemno tržište.

Krađu takvih podataka industrija rijetko objavljuje kako bi zaštitila svoj ugled.

U većini takvih slučajeva količina kompromitiranih kartičnih podataka je značajna i kreće se u stotinama hiljada ili u milionima, omogućujući kriminalcima da podatke prodaju na internetu, upozorava EUROPOL.

Izvor: Agencije