Evropa zaostaje u promjenama za budućnost

Gotovo 80 posto tvrtki u Estoniji počelo je poslovanje jer su prepoznali tržišne prilike (EPA)

Evropska regija najmanje je poduzetnička regija u svijetu kad je u pitanju pokretanje vlastitog biznisa, dok su istovremeno neke evropske ekonomije – poput male zemlje Estonije – među najkonkurentnijima na svijetu i s visokom stopom poduzetništva.

Estoniju kao predvodnicu u poduzetničkim aktivnostima slijedi Švedska, zatim Latvija, Holandija te Velika Britanija, piše zagrebački Jutarnji list.

Ni velike evropske zemlje, poput, primjerice, Njemačke, nisu se uspjele probiti u sam vrh poduzetničkih zemalja.

Hrvatska je od 28 evropskih zemalja na 17. mjestu, sa 10,7 posto poduzetničkih aktivnosti samih zaposlenika i pojedinaca koji se odlučuju na pokretanje startupova.

Pokretanje startupova

To su ključne tačke Izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma “Evropski skriveni poduzetnici: Poduzetnička aktivnost zaposlenika i konkurentnost u Evropi” (Europe’s Hidden Entrepreneurs: Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness), koje je izrađeno u saradnji s Globalnim poduzetničkim monitorom.

Studija kroz zemljopisne, kulturne i ekonomske perspektive istražuje poduzetničku aktivnost i konkurentnost u Evropi, koja je zanimljiv slučaj, jer šest od deset najboljih svjetskih ekonomija dolazi upravo s tog kontinenta.

U studiji se promatra i analizira poduzetništvo van tipičnih startupova.

Kombiniraju se i uspoređuju dva faktora: poduzetničke aktivnosti zaposlenika koji pokreću određene projekte i ideje unutar tvrtke u kojoj rade, umjesto da pokreću vlastite biznise i rade za sebe, i aktivnosti onih pojedinaca koji pokreću vlastite startupove i projekte dok su još zaposleni u nekoj tvrtki.

Ako se pogleda samo taj drugi faktor, Evropa ne kotira dobro u odnosu na većinu ekonomija.

Druge regije svijeta imaju puno veće postotke pokretanja startupova.

Poduzetnička sjeverna Evropa

Ipak, upravo poduzetnička aktivnost zaposlenika pomaže smanjiti jaz između evropskih i drugih ekonomija.

Stoga, kada se doda taj drugi faktor, Evropa odmah slijedi SAD, Kanadu i Australiju.

U Evropi je, za razliku od drugih kontinenata, najveća poduzetnička aktivnost izražena upravo kroz zaposlenike i ideje koje pokreću u tvrtkama u kojima rade.

Takvih je svojevrsnih poduzetnika čak 40 posto, za razliku od SAD-a, gdje ih ima 29 posto.

Gledajući malo dublje, jasno je vidljivo da zemlje sjeverne Evrope predvode kad je riječ o poduzetničkim aktivnostima unutar kompanije.

No, kad se u obzir uzmu oba faktora – i poduzetništvo zaposlenika i pokretanje startupova, lako se može uočiti da su sjeverna Evropa i baltička regija visoko poduzetnički orijentirana.

Zaostaju Italija, Grčka i Španija

Gotovo 80 posto tvrtki u Estoniji počelo je poslovanje jer su prepoznali tržišne prilike, kaže izvještaj, i Estonija se često navodi kao model za poduzetničku usmjerenu politiku.

Na dnu liste je Italija, u kojoj, prema izvještaju, doslovno nema uopće uočljivih nema poduzetničkih aktivnosti zaposlenika, kao ni u Grčkoj i Španiji.

Evropa je tradicionalno bogata, no druge zemlje izvan Evrope brže se prilagođavaju ekonomskim promjenama te time postaju bolje pripremljene za budućnost.

Evropa se sporo mijenja i države Evrope se teško prilagođavaju.

Dobar primjer je Uber, koji se zabranjuje u mnogim evropskim zemljama, dok u zemljama Azije Uber i Taksi koegzistiraju na obostranu radost, pri čemu građani imaju izbor odabrati tip gradskog prijevoza koji im odgovara.

Izvor: Agencije