Evropa vratila na Kosovo 6.000 migranata

Za 26. maj najavljen je povratak 100 kosovskih stanovnika koji su migrirali u zapadne zemlje (EPA)

Od 1. januara ove godine na Kosovo se vratilo više od 6.000 građana koji su emigrirali u zapadne zemlje, posebno u Njemačku, izjavio je za Kosovalive zvaničnik za migraciju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova Valon Krasnici i dodao da se u odnosu na prošlu godinu povećao broj povratnika, javlja Tanjug.

“Iz Njemačke se vraćaju takoreći svake sedmice, ali i iz ostalih zemalja kao što su Mađarska, Švedska, Švicarska. Od 1. januara do jučer vratilo se više od 6.000 stanovnika Kosova i ako to uporedimo sa prošlom godinom, kada se vratilo njih 4.600, to je velika razlika”, rekao je Krasnici.

Ilegalni putevi

Prema njegovim riječima, za utorak, 26. maj, najavljen je povratak 100 kosovskih stanovnika koji su migrirali u zapadne zemlje, a za 2. juni “nova tura povratnika”.

U aprilskom izvještaju Programa UN-a za razvoj (UNDP) navedeno je da 47 posto porodica sa Kosova kaže da imaju članove svojih porodica van te Kosova.

Krajem prošle godine i početkom ove hiljade kosovskih stanovnika ilegalnim putevima su išli u zemlje Evropske unije, uglavnom u Njemačku, tragajući za boljim životom.

Izvor: Agencije