Oglasi

Evropa pozdravlja odluku slovačkog parlamenta

Barroso i van Rompuy smatraju da je operativnost Evropskog stabilizacijskog fonda u interesu svih zemalja članica eurozone.
Jose Manuel Barroso i Herman van Rompuy tvrde da je EFSF u potpunosti operativan[EPA]

Predsjednici Evropske komisije (EK) i Evropskog vijeća, Jose Manuel Barroso i Herman van Rompuy, izrazili su zadovoljstvo ratifikacijom sporazuma o jačanju Evropskog stabilizacijskog fonda (EFSF).

Ojačani EFSF je u potpunosti operativan nakon slovačke ratifikacije. EFSF nam osigurava snažniji i fleksibilniji instrument za odbranu stabilnosti u eurozoni. To je u interesu svake od 17 zemalja članica koje su direktno zainteresirane, kao i šire Evropske unije (EU), kaže se u zajedničkoj izjavi Barrosa i Van Rompuya.

Slovačka je zadnja od 17 zemalja eurozone koja je ratificirala sporazum o jačanju EFSF-a, koji će sada raspolagati sa 440 milijardi eura jamstava.

Na temelju tih jamstava, fond se može zaduživati na finansijskim tržištima i tim novcem kreditirati zemlje eurozone koje zbog visokih dugova nemaju pristup finansijskim tržištima i ne mogu se finansirati po prihvatljivim kamatama.

Slovački parlament je u utorak, prilikom prvog glasanja, odbacio jačanje EFSF-a, zbog protivljenja stranke Sloboda i solidarnost, koja je članica vladajuće koalicije.

Premijerka Iveta Radičova odlučila je glasanje o EFSF-u povezati s glasanjem o povjerenju vladi.

Tek nakon pada vlade, socijaldemokratska opozicija je odlučila podržati EFSF.

Parlament Slovačke je u četvrtak navečer održao drugo glasanje i sa 114 glasova za od 146 prisutnih parlamentaraca podržao EFSF.

Trideset zastupnika je glasalo protiv, a tri su se suzdržala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.