Evropa ne želi pripadnike ISIL-a

Među zarobljenim pripadnicima ISIL-a ima francuskih, njemačkih, irskih, italijanskih, britanskih i kanadskih državljana (Arhiva)

Francuska zasad neće ispuniti zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate natrag borce iz Sirije nego će to činiti od slučaja do slučaja, kazala je francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet.

Trump je u nedjelju pozvao europske države da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci oružane skupine ISIL.

“S američkim povlačenjem stvara se novi geopolitički kontekst. Zasad ne mijenjamo politiku. U ovom trenutku Francuska neće ispuniti zahtjeve”, rekla je ministrica Belloubet za France 2, a prenosi Reuters.

Trump je najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije nakon sloma ISIL-a izazivajući zabrinutost u Parizu i drugim europskim gradovima da bi se bivši borci raspršili i pokušali vratiti u svoje zemlje u Europi.

Le Drian: To su neprijatelji nacije

Politika francuskih vlasti kategoričko je odbijanje povratka boraca i njihovih supruga.

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisuje ih kao “neprijatelje” nacije koji trebaju biti izvedeni pred sudove u Siriji ili Iraku.

Kurdske snage u Siriji u zarobljeništvu drže približno 150 francuskih državljana, među kojima 50 odraslih.

I Njemačka je ostala hladna prema Trumpovu zahtjevu, uz napomenu da je “iznimno teško” u ovom trenutku organizirati povratak pripadnika ISIL-a iz Sirije u Europu, kao što traži Trump.

Dogovor Berlina, Pariza i Londona

“Povratak bi bio moguć samo ako možemo zajamčiti da će te osobe ovdje odmah biti izvedene pred sud i smještene u pritvor”, rekao je šef njemačke diplomacije Heiko Maas za najveću njemačku televizijsku mrežu ARD.

“Za to nam trebaju pravosudne informacije, koje još nemamo”, dodao je Maas, ocijenivši da je “u ovim uvjetima iznimno teško ostvariti njihov povratak u matične zemlje”.

U tom smislu najavio je dogovor s Francuskom i Velikom Britanijom o načinu postupanja s ISIL-ovcima.

O tom pitanju u ponedjeljak trebaju razgovarati europski ministri vanjskih poslova, koji će, među ostalim, raspravljati o “stanju u Siriji, a napose o najnovijim događanjima na terenu”.

Muškarci u zatvoru, žene i djeca u izbjegličkim logorima

Posljednja enklava skupine Islamska država Irak i Levant pred padom je i Trump je zatražio od Francuske, Velike Britanije i Njemačke da preuzmu više od 800 zarobljenih pripadnika ISIL-a i sude im.

ISIL je pred konačnim porazom u toj zemlji, gdje se protiv nje bori arapsko-kurdski savez Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

No, sudbina stranih boraca koje drže kurdske snage još nije poznata. Među njima ima francuskih, njemačkih, irskih, talijanskih, britanskih i kanadskih državljana. Muškarci su u zatvoru, a žene i djeca u izbjegličkim logorima.

Izvor: Agencije