Evropa gori na više od 40 stepeni i broji mrtve

Požari su tijekom vikenda poharali dijelove Francuske i Španjolske, dok Europa bilježi rekordne temperature od čijih je posljedica u nedjelju u nekoliko europskih zemalja umrlo najmanje sedam osoba.

Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija, što je viša temperatura nego u kalifornijskoj Dolini smrti, prenosi Hina.

Val vrućine izazvao je brojne požare u kojima je spaljeno oko 550 hektara zemlje i uništeno nekoliko kuća i vozila.

Muškarac je umro tijekom biciklističke utrke u jugozapadnoj francuskoj regiji Ariege, u podnožju Pirineja, a jedna je pedesettrogodišnjakinja preminula nakon što se požalila na slabost, rekao je u nedjelju mjesni javni tužitelj Laurent Dumaine, dodavši da policija istražuje točan uzrok smrti.

Vrućina
U Španiji je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o vanrednim vremenskim uslovima, a u sedam vladaju ekstremni uvjeti

Meteorolozi kažu da je slabljenje visinske mlazne struje sve više izaziva zastoja vremenskih sustava i dovodi do rasta ljetnih temperatura.

Pet najtoplijih ljeta u Europi u posljednjih 500 godina evidentirano je u ovom stoljeću.

U Španjolskoj je u 40 od 50 regija izdano upozorenje o izvanrednim vremenskim uvjetima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uvjeti. 

Većina požara, koji su posljednjih nekoliko dana pogodili Španiju, ugašena je i sada su pod kontrolom

Temperature u Gironi, na sjeveroistoku Španjolske u petak su dosegnule 43,9 Celzijeva stupnja, što je najviša temperatura registrirana dosad u tome katalonskom gradu. 

Većina požara, koji su posljednjih nekoliko dana pogodili Španjolsku, ugašena je i sada su pod kontrolom, no vatrogasci se bore da pod kontrolu stave požar koji hara središnjim pokrajinama Toledom i Madridom, koji je od petka uništio više od 20 četvornih kilometara. 

Vrućina
U nekoliko posljednjih dana zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarom

Premda su se temperature u nedjelju blago smanjile, španjolska nacionalna meteorološka agencija u nekim dijelovima zemlje predviđa zadržavanje temperatura do 40 stupnjeva Celzija.

To se osobito odnosi na sjeveroistočni dio zemlje. 

U nekoliko posljednjih dana zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarom: osim dvojice francuskih biciklista, dvije su osobe umrle od posljedica vrućine u Španjolskoj, a još tri u Italiji.

Njemački hidrometeorološki zavod upozorio je na ekstremnu vrućinu u nedjelju, prognoziravši temperature do 39 Celzijevih stupnjeva od Saske na istoku zemlje do područja gornje Rajne na zapadu. 

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izvijestila je da bi 2019. mogla biti među najtoplijim godinama kada su temperaturni rekordi posrijedi, a razdoblje od 2015. do 2019. bi moglo biti najtopliji petogodišnji period.

Izvor: Al Jazeera i agencije