Evo Morales: Meksiko mi je spasio život

Morales je u utorak avionom stigao u Meksiko (EPA)

Evo Morales, bolivijski predsjednik koji je podnio ostavku, rekao je nakon što je došao u Meksiko koji mu je dodijelio azil, da mu je ta zemlja “spasila život”.

Kako prenosi AP, Morales je po dolasku u Meksiko rekao da ne planira da napusti politiku.

Avion sa Moralesom sletio je u utorak u Meksiko, gdje je dobio azil nakon što je podnio ostavku pod pritiskom protesta pokrenutih poslije spornih izbora, javio je ranije Reuters, pozivajući se na televizijske izvještaje.

Moralesov put od Bolivije do Meksika, međutim, nije protekao bez problema, a o tome je prethodno na konferenciji za novinare govorio ministar vanjskih poslova Meksika Marcelo Ebrard.

Kompleksni razgovori

Ebrard je govorio o “kompleksnim razgovorima” koji su predstavnici njegovog ministarstva tokom noći vodili sa diplomatama južnoameričkih zemalja da bi se osigurao siguran prelet Moralesa do Mexico Cityja, prenosi Tanjug.

Morales, koji je ujedno i prvi predsjednik izabran iz redova autohtonog naroda Bolivije, u Meksiko je otputovao avionom meksičke vlade iz bolivijskog grada Čimore.

Morales je na Twitteru objavio da ga boli odlazak iz zemlje iz političkih razloga, ali da će se vratiti jači i energičniji.

Prije nego što je Morales otputovao u Meksiko, vojska je saopćila da će se pridružiti policiji u patroliranju ulicama, a nakon što su, u protestima koji se u toj zemlji održavaju od izbora održanih krajem oktobra, uništene četiri policijske stanice.

Izvor: Agencije