Evakuacija ruskih plaćenika – težak udarac za Haftara

Fotografija libijskih aktivista koja prikazuje plaćenike ruske grupe Vagner u Bani Walidu (Društvene mreže)

Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva objavile su da je nastavljena evakuacija plaćenika ruske grupe Vagner, koji se povlače s borbenih poprišta južno od Tripolija.

Povlačenje tih plaćenika opisali su kao još jedan udarac snagama penzionisanog generala Khalife Haftara nakon što su pretrpjele niz poraza na zapadu Libije.

Na službenom sajtu operacije “Vulkan srdžbe” navodi se da je vojni teretni avion Antonov An-32 sletio na aerodrom Bani Walid, udaljen otprilike 180 kilometara jugoistočno od Tripolija, kako bi nastavio prevoz ruskih plaćenika koji su se povukli nakon što su snage Vlade nacionalnog jedinstva napredovale u nekoliko pravaca južno od glavnog grada, uključujući četvrti Salah al-Din, naselja Hadba i ‘Ayn Zara.

U Bani Walid stiglo 1.600 plaćenika

Izvor dodaje da je na aerodrom Bani Walid sletjelo sedam vojnih teretnih aviona, koji su dopremili određene količine municije i vojne opreme te prevezli plaćenike grupe Vagner. Izvor dodaje da je u Bani Walid stiglo 1.600 ruskih plaćenika koji su pobjegli iz Tripolija.

Aktivisti su na društvenim mrežama objavili videozapise i fotografije ruskih plaćenika kako se ukrcavaju na avion na aerodromu Bani Walid, ali i unutar grada. Općinsko vijeće i uglednici tog grada zatražili su da ga ruski plaćenici hitno napuste.

Salem Noir, gradonačelnik Bani Walida, izjavio je za Al Jazeeru da su ruski i sirijski plaćenici u nedjelju ušli na civilni aerodrom Bani Walid s oružjem, tri sistema za protivzračnu odbranu, oklopnim i borbenim vozilima.

Noir je dodao da su neke od tih snaga napustile aerodrom na tri leta, a druge kopnom, i to cestom koja vodi do zračne baze Al-Jufra, u centralnoj Libiji, 650 kilometara od glavnog grada. Također je rekao da je na aerodromu i dalje veliki broj ruskih i sirijskih plaćenika koji čekaju evakuaciju.

‘Nije povlačenje nego preraspoređivanje’

Agencija Reuters prenosi riječi Jalela Harchaouija, saradnika istraživača s Instituta Clingendael, da je povlačenje Vagnerovih plaćenika s borbenih poprišta južno od Tripolija ostavilo Haftara bez stranih snaga koje ga podržavaju, a koje se smatraju najefikasnijima i najbolje opremljenima na tom važnom frontu.

S druge strane, glasnogovornik Haftarovih snaga Ahmed al-Mismari izjavio je da svoje planove ne grade na tome da zauzimaju teritorije ili šire kontrolu oružanom snagom.

Al-Mismari je tokom konferencije za medije u Benghaziju, na istoku Libije, negirao da su njihove operacije u južnom dijelu Tripolija zaustavljene. Rekao je da nisu povukli svoje snage s položaja nego da su one pregrupirane i repozicionirane.

Medijski izvještaji navode da je američka delegacija stigla u Benghazi u nastojanju da se pronađe rješenje, ali je američka ambasada u Libiji na Twitteru demantirala tu vijest.

Napredak Vladinih snaga

Snage Vlade nacionalnog jedinstva u petak i subotu ostvarile su znatan napredak južno od Tripolija. Preuzele su kontrolu nad nekoliko vojnih baza i važnih uporišta nakon što su Haftarove snage izgubile uporišta na libijskom zapadu, osim grada Tarhunaha (80 kilometara jugoistočno od Tripolija). Snage Vlade nacionalnog jedinstva tvrde da će uskoro pokušati povratiti i taj grad.

Nakon povlačenja iz južnog dijela glavnog grada Haftarove snage iznova su raketirale aerodrom Mitiga u Tripoliju, dok su njegovi dronovi bombardirali naselja i hitnu pomoć u Garyanu, stotinjak kilometara jugozapadno od glavnog grada.

S druge strane, istaknuti članovi Zastupničkog doma, čije se sjednice održavaju na istoku Libije, saopćili su da pružaju podršku inicijativi Aguile Saleha Isse, predsjedavajućeg Zastupničkog doma, u kojoj se poziva na političko rješenje.

Također su odbacili nedavni Haftarov proglas u kojem sam sebe delegira za upravljanje Libijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije