Evakuacija jevrejskih centara u SAD-u

Svih 100 američkih senatora zatražilo je od savezne vlade da pomogne u povećanju sigurnosti jevrejskih centara (Reuters)

Novi val prijetnji upućenih jevrejskim centrima širom Sjedinjenih Država, koje je Bijela kuća odmah osudila, izazvao je zatvaranje ili evakuaciju centara, a svih 100 američkih senatora zatražilo je od savezne vlade da im pomogne u povećanju sigurnosti.

Prijetnje su upućene telefonski ili e-poštom jevrejskim centrima u državama New York, Wisconsin, Florida i drugima tokom noći i u utorak rano ujutro po američkom vremenu.

Bijela kuća osudila je posljednje antisemitske i prijetnje iz mržnje upućene Jevrejima.

Svih 100 senatora potpisalo je pismo poslano u utorak ministru domovinske sigurnosti Johnu Kellyju, državnom tužiocu Jeffu Sessionsu i direktoru FBI-a Jamesu Comeyu, a u kojem se od njih traži da pomognu jevrejskim zajednicama da povećaju sigurnost.

Hapšenja prošle sedmice

Također se izražava zabrinutost zbog niza takvih incidenata koji “ugrožavaju nevine ljude i prijete finansijskoj održivosti jevrejskih centara”.

FBI, koji vodi istragu o prijetnjama, nije bio dostupan za komentar. Prijetnje su nastavljene i nakon što je savezna istraga dovela do hapšenja prošle sedmice.

Bivši novinar Juan Thompson (31) optužen je u petak u St. Louisu da je upotrebljavao lažne račune e-pošte kako bi prijetio bombama ovim centrima predstavljajući se imenom svoje bivše djevojke.

Američke vlasti saopćile su da istražuju više od 100 prijetnji upućenih ove godine jevrejskim centrima i školama posredstvom telefona, koje, izgleda, nemaju veze s Thompsonom, prenose agencije.

Izvor: Agencije