Eutanazija dobila zeleno svjetlo u portugalskom parlamentu

Zakon treba potpisati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa (EPA)

Dekriminalizacija eutanazije i potpomognutog samoubistva korak je bliže tome da postane stvarnost u Portugalu, nakon što je parlament usvojio u prvom čitanju pet prijedloga zakona o eutanaziji.

Zastupnici su glasali o prijedlozima zakona koje je predložilo pet političkih stranaka, uključujući vladajuće socijaliste, kako bi se legalizirala ta praksa u određenim slučajevima i prema strogim pravilima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tekst koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka, koji određuje “posebne uvjete za nekažnjivu eutanaziju”, usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv i 10 suzdržanih u parlamentu koji broji 230 mjesta.

Usvojeni su i slični prijedlozi Lijevog bloka, stranke za zaštitu životinja PAN i Zelenih.

Većina zastupnika Socijaldemokratske stranke (PSD) desnog centra, glavne stranke opozicije, glasala je protiv teksta, kao i zastupnici Komunističke stranke, manjinske desničarske stranke CDS-PP i jedini predstavnik krajnje desnice.

Moguć veto na zakon

U maju 2018. godine portugalski parlament je odbacio tijesnom većinom od pet glasova nekoliko sličnih prijedloga zakona.

Međutim, nakon što su vladajući socijalisti ojačali poslije pobjede na parlamentarnim izborima u oktobru, ponovo se krenulo prema legalizaciji eutanazije.

Prijedlozi usvojeni u prvom čitanju trebaju se objediniti u jedan tekst, koji će biti iznesen na konačno glasanje u parlamentu, vjerovatno prije ljeta.

Taj zakon zatim treba potpisati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

On nije otvoreno zauzeo stav o toj temi, ali kao revni katolik, mogao bi staviti veto na zakon.

Ukoliko zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta evropska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju, nakon Holandije i Belgije 2002. i Luksemburga 2009. godine.

Izvor: Agencije