Oglasi

Eurozona u sljedećim mjesecima ulazi u recesiju

Tek u trećem kvartalu ove godine regionalna ekonomija trebala bi se oporaviti i ostvariti rast za 8,7 posto.
Industrijska proizvodnja u regiji u prvom kvartalu pala je za 4,4 postoEPA/Ilustracija

U saradnji njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (IFO) i Švicarskog ekonomskog instituta (KOF) objavljen je izvještaj o predviđanjima u ekonomiji eurozone, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da će ekonomija eurozone ući u "recesiju" u sljedećim mjesecima, a očekuje se da će proizvodnja u prvom kvartalu 2020. biti smanjena za 2,3 posto, a u drugom za 10,5 posto.

'Neviđeni šok' za ekonomiju

Procjenjuje se da će se regionalna ekonomija oporaviti tek u trećem kvartalu i ostvariti rast za 8,7 posto.

U izvještaju je navedeno da je epidemija korona virusa uzrokovala "neviđeni šok" za globalnu ekonomiju, a procjena je da će u industrijskoj proizvodnji doći do oštre nestabilnosti.

Industrijska proizvodnja u regiji u prvom kvartalu pala je za 4,4 posto, a očekivanja su da bi taj pad u drugom kvartalu mogao ići do čak 18 posto.

U trećem kvartalu očekuje se porast za 19 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.