Eurostat: Popis u BiH protekao transparentno

Završen je popis stanovništva u Bosni i Hercegovini i krajem mjeseca počinje obrada podataka. Do konačne objave rezultata, građani BiH čekat će 15-tak mjeseci, a prvi preliminarni rezultati očekuju se u roku 90 dana.

Građani BiH popisani su prvi put nakon 22 godine. U procesu popisivanja građana je učestvovalo blizu 25.000 ljudi. Prema podacima Agencije za statistiku, 22.000 popisivača obuhvatili su, pretpostavlja se, više od milion kućanstava.

U Eurostatu zaključuju kako je cijeli proces protekao glatko i transparentno. Terenski dio završen je u predviđenom roku.


Zdenko Milinović o popisu stanovništva u BiH

„Međutim, kao što je rečeno, ovo nije finalizacija  tog procesa. Važne aktivnosti, kao što je kvalitativna kontrola, obrada podataka, analiza i uspoređivanje rezultata tek predstoje. Ovo je rad koji može trajati i do godinu i pol. Vrlo je važno da sve protekne veoma transparentno uz pravilno dokumentiran materijal“, izjavio je Peter Everaers iz Eurostata.

Kontrolni popis

Terenski rad pratilo je 27 međunarodnih posmatrača.

Povrede i kršenja propisa predviđenih metodologijom sankcionirane su u skladu sa zakonom, tvrde iz entitetskih agencija za statistiku. Koordinator popisa u ime Vijeća ministara BiH upozorio je građane da u narednim danima ne podliježu kampanjama, koje, kako kaže, za cilj imaju ugrožavanje cijelog projekta popisa stanovništva.

„Nema osobe, niti institucije, mimo Agencije za statistiku, koja može prije 90 dana od današnjeg dana dati bilo kakav izvor, odnosno bilo kakvu informaciju ili rezultat za kojeg možemo reći da je relevantan.  To može samo Agencija za statistiku BiH“, istakao je bh. ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić.

U toku je prijem popisnog materijala u Centar za skladištenje i trajat će još četiri dana, javlja novinarka Al Jazeere Lana Jašarspahić-Knežević iz Sarajeva.

„Sve eventualne nepravilnosti popisa moći će se utvrditi prilikom kontrolnog popisa, koji će se održavati od 2. do 11. novembra. Predviđeno da je kontrolni popis obuhvati 15.000 kućanstava i 50.000 osoba“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera