Eurosong: Finale bez Ramba Amadeusa

Rambo Amadeus je na Eurosongu nastupio s pjesmom 'Euro Neuro' (Reuters)

U glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, u utorak navečer je održana prva polufinalna večer 57. po redu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

Od 18. učesnika, deset pjesama koje su dobile najveći broj glasova publike i žirija prošle su u veliko finale, koje je na programu u subotu 26. maja.

Crnogorski predstavnik Rambo Amadeus otvorio je takmičenje svojom pjesmom “Euro Neuro”, a u finale su prošli predstavnici Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grčke, Rusije i Irske.

Druga polufinalna večer održat će se u četvrtak, a otvorit će je predstavnik Srbije Željko Joksimović pjesmom “Nije ljubav stvar”.

Nakon njega nastupaju takmičari iz Makedonije, Holandije, Malte, Bjelorusije, Portugala, Ukrajine, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Švedske, Gruzije, Turske, Estonije, Slovačke, Norveške, Bosne i Hercegovine te Litvanije.

U finalu će nastupiti 42 izvođača, uključujući predstavnike velike petorke: Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Španije i Italije, te domaćina Azerbejdžana.

Ove godine je vraćen stari sistem glasanja, u kojem će publika moći glasati tek nakon svih odslušanih 18 kompozicija, tokom svake pojedinačne večeri programa.

Izvor: Al Jazeera