Oglasi

Europol upozorava na opasnost od kibernetičkog kriminala u vrijeme pandemije

Sve masovniji rad od kuće potencijalno otvara vrata cyber-kriminalcima.
Kibernetički kriminalci na internetu pokreću lažne kampanje i koriste situaciju izazvanu korona virusom za prodaju zaštitne opreme, poput maski i testova, navodi EuropolEPA - Ilustracija

Evropska policijska agencija (Europol) upozorila je u izvještaju da sve masovniji rad od kuće ili prekraćivanje vremena u izolaciji krstarenjem po internetu potencijalno otvaraju vrata kibernetičkim kriminalcima.

Kako navodi agencija sa sjedištem u Hagu, pojedine članice, poput Španije, već su izvijestile o učestalijim pokušajima pristupa nelegalnim sajtovima sa sadržajima koji prikazuju seksualno iskorištavanje djece, prenosi Beta.

U uvjetima izolacije i dosade raste interes za trgovinu takvim materijalima i neke zemlje bilježe povećan broj prestupnika koji pokušavaju stupiti u kontakt s djecom posredstvom društvenih mreža, dodaje se.

Najbolje i najgore u ljudima

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle ocijenila je da pandemija otkriva najbolje, ali i ono najgore u ljudima i dodala da je veoma zabrinuta zbog seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

U izvještaju se navodi i da kibernetički kriminalci na internetu pokreću lažne kampanje i koriste situaciju izazvanu korona virusom za prodaju zaštitne opreme, poput maski i testova.

"Iako namjera može biti dobra, to je jednostavan način da se lažni, krivotvoreni i nekvalitetni proizvodi anonimno prodaju", upozorava Europol.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.