Europarlamentarci protiv Googleovog monopola

Francuska i Njemačka zatražile reviziju propisa Evropske unije o tržišnom natjecanju (EPA)

Europarlamentarci velikom su većinom prihvatili zahtjev da se radi borbe protiv monopola razbije Google, što je novi težak udarac najpoznatijem internetskom pretraživaču.

Europski se zakonodavci bave Googleom od 2010. godine, a neobvezujuća rezolucija Europskog parlamenta dosad je najsnažniji znak europske brige zbog sve snažnijeg utjecaja američkih tehnoloških divova.

Rezolucija je usvojena s 384 glasa za i 174 protiv.

Njemački konzervativni zastupnik i jedan od pokretača rezolucije Andreas Schwab rekao je kako je to politički signal Europskoj komisiji koja je zadužena da tvrtkama osigura ravnopravnost u 28-članoj Europskoj uniji, prenosi Hina.

Google bez komentara

“Monopoli u bilo kojem području nikad nisu bili korisni – ni potrošačima, ni tvrtkama”, kazao je i dodao kako nema ništa protiv Googlea i da se njime redovito služi.

“Ja sam svaki dan na Googleu”, rekao je.

Google nije komentirao ovu rezoluciju, a europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager rekla je kako će razmotriti taj slučaj.

Francuska i Njemačka su zatražile reviziju EU-ovih propisa o tržišnom natjecanju kako bi se moglo uspješno kažnjavati globalne internetske kompanije.

Izvor: Agencije