Europarlamentarci kritiziraju rasizam u SAD-u

Beč, Protest, George Floyd
Policijska ubistva Afroamerikanaca ove godine su dovela do velikih protesta širom SAD-a (EPA)

Eurozastupnici su u petak izrazili zabrinutost akcijom američke policije povezanom sa smrću Georgea Floyda.

O izgredima u Sjedinjenim Američkim Državama raspravljano je u potkomisiji Europskog parlamenta za ljudska prava, dok su prosvjedni pokreti zbog Floydove smrti dobili na zamahu u Europi i diljem svijeta.

Finska zastupnica Zelenih Heidi Hautala izjavila je da “policija ne bi trebala pucati po ljudima za koje sumnja da pljačkaju. Policija bi trebala štititi i jasno je da su sveobuhvatne reforme policije u SAD-u potrebne.”

‘Problem je loše čelništvo’

Zastupnik iz Irske Sean Kelly kazao je da su problemi u nedostatku čelništva.

Naveo je da je ono što se dogodilo u SAD-u “ekstremno jezivo”, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Mislim da to pokazuje što se može dogoditi kad imate loše čelništvo. Čelnici mogu podijeliti ili ujediniti ljude. Pozitivno ujediniti. Negativno podijeliti. To je, nažalost, ono što trenutačno viđamo u Americi”, izjavio je Kelly.

Švedska liberalna parlamentarka Karin Karlsbro kazala je da “Amerika ima dugu i tragičnu povijest policijske brutalnosti”.

“U središtu su toga rasizam i segregacija temeljeni na povijesti. To je sustavni problem, kojim se treba baviti na svim razinama u SAD-u”, izjavila je Karlsbro.

Optužbe protiv policajaca

Policajac Derek Chauvin, koji je prošlog tjedna u Minneapolisu nasilno priveo Afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom gotovo devet minuta pritiskao vrat, nakon čega je Floyd preminuo, optužen je za ubojstvo bez predumišljaja, odnosno ubojstvo drugog stupnja, dok su druga tri policajca koja su sudjelovala u uhićenju optužena za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Njima trojici sud je odredio jamčevinu za privremeno puštanje na slobodu od milijun dolara.

Smrt 46-godišnjeg Floyda izazvala je velike prosvjede diljem SAD-a protiv rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Izvor: Agencije