Euroliga i Eurokup otkazani, nema pobjednika

Svi klubovi koji su se u prekinutoj sezoni takmičili u Euroligi i Eurokupu imat će svoja mjesta u tim takmičenjima i u slijedećoj sezoni (EPA)

Izvršni odbor Eurolige u ponedjeljak je donio odluku o otkazivanju ostatka sezone u elitnom evropskom klupskom takmičenju, kao i u Eurokupu za košarkaše koji je pod ingerencijom iste organizacije, a pobjednici neće biti proglašeni, navodi se u službenom saopćenju, prenosi agencija Hina.

Osim toga, otkazana su i takmičenja mlađih dobnih kategorija, a Izvršni odbor je pri donošenju odluke uzeo u obzir tri glavna parametra: zdravlje i sigurnost igrača, navijača, službenih osoba, partnera i lokalnog stanovništva; različitu situaciju razvoja bolesti Covid-19 na područjima iz kojih dolaze klubovi, što ne može svima garantirati jednake uvjete za pripreme uoči službenih utakmica; te različite mjere zaštite od širenja korona virusa koje su na snazi čime su dovedeni u pitanje jednaki uvjeti putovanja za sve timove.

Iz Eurolige nisu željeli skraćenim periodom za pripremu ugroziti zdravlje košarkaša, jer bi se time povećao rizik od povreda, a zbog poštenosti takmičenja nisu razmatrane modifikacije formata, kao moguće rješenje za nastavak sezone.

Najteža odluka u historiji

Kako postavljeni rok završetka takmičenja do kraja jula nije mogao biti garantiran, čelnici Eurolige nisu imali drugi izbor nego donijeti odluku o prekidu takmičenja.

„Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali donijeti u 20-godišnjoj historiji. Zbog razloga koji su izvan naše kontrole, prisiljeni smo prekinuti najuspješniju i najuzbudljiviju sezonu u evropskoj košarkaškoj historiji“, izjavio je čelni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu u službenom saopćenju.

On navodi kako je odluka donijeta nakon iscrpljujuća dva i po mjeseca tokom kojih su svi učesnici tražili sve mogućnosti da se prekinuta takmičenja dovrše.

Svi klubovi koji su se u prekinutoj sezoni takmičili u Euroligi i Eurokupu imat će svoja mjesta u tim takmičenjima i u slijedećoj sezoni koja bi za euroligaše trebala započeti 1. oktobra, a dan prije za timove koji će igrati Eurokup.

Izvor: Agencije