Euroklubovi nastavljaju pomagati izbjeglice

Svih 36 klubova u prvoj i drugoj njemačkoj Bundesligi ovog vikenda će nositi oznake na svojim dresovima „We're helping! #refugeeswelcome“ (AP)

Europski nogometni klubovi svakodnevno pronalaze nove načine kako bi pomogli izbjeglicama, direktnim donacijama ali i animiranjem navijača da pomognu tokom aktuelne izbjegličke krize.

Svih 36 klubova u prvoj i drugoj njemačkoj Bundesligi ovog vikenda će nositi oznake na svojim dresovima „We're helping! #refugeeswelcome“ (Mi pomažemo! Dobrodošle izbjeglice) kako bi potakli navijače da se uključe u pomaganje izbjeglicama.

Logo će se nalaziti na lijevom rukavu svakog dresa i riječ je o zajedničkoj inicijativi logističarske kompanije Hermes, koja se za jedan vikend odrekla svog prava na prikazivanje zvaničnog znaka, te njemačkog dnevnog lista Bild.

„Želimo da svima bude jasno da svi trebamo pomagati gdje i kad god je to moguće“, kazao je sportski direktor Bayera iz Leverkusena Rudi Voeller, te pozvao nogometne navijače da pomažu izbjeglicama koje sa Bliskog istoka, Azije i Afrike dolaze na „Stari kontinent“.

Odluke Bayerna i Wolfsburga

Njemačka se bori sa prilivom izbjeglica koje putuju zapadnim Balkanom i južnim dijelom Europe iz ratom pogođenih država, a proteklog vikenda ih je 20.000 stiglo u Minhen.

Veliki broj njemačkih nogometnih klubova pojedinačno pokreće projekte pomoći ili su dio drugih inicijativa.

Igrači minhenskog Bayerna su u subotu na utakmici protiv Augsburga (2:1) na teren Allianz Arene izašli u pratnji njemačke djece i mladih izbjeglica. Višestruki prvak Njemačke je također donirao milion eura za projekte vezane za migrante, te pokrenuo specijalne projekte kojima se osiguravaju obroci, kursevi njemačkog jezika i oprema za izbjegličku djecu.

Wolfsburg je pozvao 1.200 izbjeglica koje su smještene u regiji iz koje dolazi na utakmicu Lige europskih prvaka protiv moskovskog CSKA u utorak i donirat će po euro od svake prodane ulaznice za projekte vezane za migrante.

Prošle je sedmice Njemački nogometni savez (DFB) objavio da produžava za još tri godine, do 2019. godine, svoju kampanju „1:0 za dobrodošlicu“, što je inicijativa koja okuplja blizu 600 klubova angažiranih u različitim projektima i inicijativama za izbjeglice.

Potez Chelseaja

Na sličan potez Wolfsburgovom odlučio se i engleski nogometni klub Chelsea koji će osigurati dvije donacije sirijskim izbjeglicama ove sedmice, uključujući i podršku svome novom partneru –  globalnoj dobrotvornoj organizaciji Plan International.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internetskoj stranici, u srijedu će ovaj klub podržati inicijativu Asocijacije europskih klubova „90 minuta za nadu“ tako što će donirati po euro od svake prodane utakmice za meč Lige prvaka protiv Maccabija iz Tel Aviva.

„Također ćemo napraviti aukciju dresova nogometaša sa ove utakmice, na kojima će se nalaziti znak Plana, a sav prihod će biti proslijeđen za inicijative organizacije Plan International“, objavio je Chelsea.

Ovaj klub će i u subotu Plan Internationalu donirati po jednu britansku funtu od svake karte prodane za utakmicu engleske Premier lige protiv Arsenala. Tokom ove utakmice, volonteri Plana će na stadionu Stamford Bridge nositi kutije za donacije prije početka utakmice „kako bi omogućili navijačima da iskažu svoju podršku“, navode iz kluba i dodaju:

„Klub će dati jednak iznos novca koji daju navijači.“

Romina inicijativa

I u Italiji su klubovi po strani ostavili rivalitete i odlučili pomoći izbjeglicama. Predsjednik Rome James Pallota kazao je kako mu trenutni prioritet nije oduzimanje titule prvaka Italije od Juventusa niti europske titule od Barcelone.

Ovaj Amerikanac želi iskoristiti moć nogometa da pomogne izbjeglicama koje dolaze u Europu.

„Kada vidite trogodišnje dijete mrtvo na plaži, a znate da je čitav život bio pred njime, onda ne trebate uopće razmatrati šta treba raditi“, izjavio je on za agenciju AP, te dodao kako svi europski klubovi trebaju imati zajednički pristup izbjegličkom problemu.

Roma je pokrenula projekat „Football Cares“ i u njega donirala 575.000 eura, a da rivalitet nije važan u ovakvim situacijama pokazuje da su se projektu odmah pridružili i milanski Inter, Fiorentina, te američki klub LA Galaxy.

„Količina novca kojim se razbacivalo tokom roka za transfere (više od 2,4 milijarde eura) je veoma značajna i većina timova i igrača brinu za ono šta se dešava u svijetu. Nije uvijek lako ustanoviti kako riješiti neki problem, no ovo je prilika da se stvori ogromna saradnja navijača i igrača“, kazao je Pallotta.

Izvor: Agencije