Eurogrupa razmatra smanjenje grčkog duga

Nakon što je grčki parlament usvojio novi paket mjera štednje, ministri financija eurozone počeli su razgovore o deblokadi nove tranše financijske pomoći.

Riječ je o 5,4 milijarde eura, koje su Grčkoj potrebne za otplatu velikih rata duga Europskoj središnjoj banci i MMF-u u srpnju.

Sve su glasniji i zahtjevi da se dio duga otpiše kako bi se ublažio dužnički teret. 

Dogovor službene Atene i međunarodnih kreditora kojim bi se deblokirala nova tranša pomoći, mogao bi biti postignut kroz idućih nekoliko dana, a zamjenici ministara financija će za sljedeći sastanak Eurogrupe pripremiti varijante smanjenja grčkog dužničkog tereta.

“Ništa još nije do kraja dogovoreno. Dio razgovora stručnih timova, a onda i u Eurogrupi svakako će biti analiza održivosti duga. Mislim da će se u budućnosti pojaviti problem održivosti ove razine grčkog dužničkog tereta”, rekao je Jeroen Dijsselbloem, šef Eurogrupe.

Saveznik za smanjenje duga – MMF

Ovo je prvi put da se u sklopu aktualnog programa pomoći razgovara o smanjenju duga. Ministri Eurogrupe za sada ne spominju opciju smanjenja nominalne vrijednosti, ali su spremni razmotriti ročnost i vrijeme otplate grčkih zajmova.

“Sada je u igri više onih koji žele rješenje od onih koji ne žele. To je moj dojam nakon sastanka. To ne znači da smo izgladili sve nesuglasice. Imamo još dva tjedna za razgovore i približavanje stajališta. S obzirom na to da postoji jaka volja da se pronađe rješenje, uvjeren sam da ćemo na kraju postići dogovor”, kaže grčki ministar financija Euclid Tsakalotos.

Saveznika u zahtjevima za smanjenje duga Grci imaju u MMF-u. Direktorica Fonda Christine Lagarde smatra da je to ključni preduvjet za vraćanje ekonomije te zemlje na zdrave temelje.

Europska komisija procjenjuje da će grčki javni dug do kraja godine doseći gotovo 183 posto BDP-a te zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije