Eurobasket: Kadeti BiH u borbi za medalje

Džanan Musa je protiv Njemačke postigao 25 poena, te imao 13 skokova i devet asistencija (FIBA)

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se među četiri najbolje reprezentacije u Evropi, nakon što je pobijedila selekciju Njemačke u četvrtfinalu Eurobasketa koje se održava u Litvaniji.

Mladi košarkaši Bosne i Hercegovine su tokom skoro cijele utakmice bili mnogo bolji te su na kraju slavili rezultatom 70:54.

BiH je u tom susretu, na krilima ponajboljeg košarkaša takmičenja Džanana Muse i dominantnog Njegoša Sikiraša, riješila meč već u prvom poluvremenu, na kojem je rezultat iznosio 39:17 u korist selekcije BiH.

Njemački košarkaši dobili su obje četvrtine u drugom poluvremenu, ali to nije bilo dovoljno za rezultatski priključak ili preokret u ovom susretu.

U polufinalu sa Španijom

Musa je postigao 25 poena, te imao 13 skokova i devet asistencija, Sikiraš je ubacio 21 poen uz šest skokova, a Sani Čampara je dodao 10 poena, pet skokova i tri asistencije.

Ekipi selektora Josipa Pandže ta pobjeda znači i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo za košarkaše do 17 godina što je jedan od najvećih uspjeha u historiji omladinske košarke u BiH.

Od ostalih utakmica četvrtfinala, Španija je pobijedila Francusku sa 72:63, dok se utakmice Finska – Litvanija i Turska – Srbija igraju večeras.

U polufinalu takmičenja BiH će odmjeriti snage upravo sa selekcijom Španije.

Izvor: Agencije