EURO: Hrvatska ‘srušila’ Španiju 2:1

Hrvatskoj je trebala pobjeda da bi završila na prvom mjestu grupe D, a Španiji je odgovarao i remi (EPA)

Reprezentacija Hrvatske savladala je Španiju u grupi D Evropskog nogometnog prvenstva (2:1) i tako sa prvog mjesta ide u osminu finala tog takmičenja.

Španija je povela golom Alvara Morate u sedmoj minuti, a Hrvatska izjednačila u 45. preko Nikole Kalinića.

Ivan Perišić je u 87. minuti pogodio za konačni rezultat i pobjedu Hrvatske na aktuelnim evropskim prvakom.

“Igrali smo sjajno i pobijedili možda i najbolju momčad na svijetu”, kazao je nakon pobjede Ivan Rakitić, a prenosi Hina.

“Fantastičan je osjećaj i zaslužili smo pobjedu jer smo se borili do samog kraja. Ova momčad je borbena i dišemo jedan za drugoga. Igrali smo možda protiv najboje momčadi na svijetu bez važnih igrača, pa se vidi koliko smo moćni. Bili smo spremni od prve do zadnje minute. Odradili smo posao u skupini, večeras ćemo uživati i smiriti se uoči osmine finala”, kazao je Rakitić, koji je u 14. minuti imao sjajnu, ali konačno neuspješnu priliku za gol.

“Da gađam to 500 puta, ne bi tako pogodio. Mislim da sam pogodio i gredu i vratnicu, a potom Piquea u nogu”, kazao je Rakitić koji se zahvalio navijačima.

Šta je Srna šapnuo golmanu

Nikola Kalinić je bio strijelac fantastičnog pogotka petom u 45. minuti.

“Bio je dobro dodavanje bio sam na pravom mjestu. Oni su europski prvaci, ali smo im mi pokazali da smo bolji iako su oni igrali u najjačem sastavu, a mi nismo. Nije im bilo svejedno igrati s nama, mi možemo svakoga pobijediti, idemo dalje i mislim da smo među najvećim favoritima.” 

Danijel Subašić je odbranio penal Ramosu u 72. minuti.

“Penali su uvijek lutrija, protiv Češke nisam mogao ništa, a Ramosa sam sačekao i obranio. Prišao mi je Srna i kazao za savjet Modrića da ga pričekam i bacim se udesno. Iako su nam falili glavni igrači, ali su ih ovi momci koji su ih zamijenili pokazali da su zasluženo u reprezentaciji”, rekao je Subašić.

Izvor: [EPA]

Hrvatska će u osmini finala igrati u subotu u 21:00 u Lensu protiv jedne od trećeplasiranih reprezentacija iz grupe B, E ili F.

Turska je u istoj grupi savladala Češku 2:0 i tako ostvarila prvu pobjedu na prvenstvu.

Golove za Tursku su postigli Burak Yilmaz u 10. minuti i Ozan Tufan u 65. minuti.

Prethodno su reprezentacije Njemačke i Poljske ostvarile pobjede nad Sjevernom Irskom i Ukrajinom, te se tako također plasirale u osminu finala.

Rezultati oba susreta bili su 1:0, a nogometaši Ukrajine su porazom u grupi C završili svoj nastup na EURO-u.

Gol za Njemačku protiv Sjeverne Irske je postigao napadač Bešiktaša Mario Gomez u 29. minuti, dok je pogodak za Poljsku u 54. minuti postigao Jakub Blaszczykowski.

Izvor: Al Jazeera