EURO: Krunić i Milošević za pobjedu BiH nad Armenijom

Slavlje bh. nogometaša nakon prvog gola: Kapitenu Džeki ovo bio 100. meč za reprezentaciju (Reuters)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na sarajevskom stadionu Grbavica savladala nacionalni tim Armenije sa 2:1 u prvom kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova u 12 različitih država.

Na prvi gol čekalo se 30. minuta kada je Miralem Pjanić izveo korner sa lijeve strane, a najbolji u skoku bio Rade Krunić koji je glavom loptu proslijedio preko golmana gostiju u mrežu Armenije za 1:0.

Sa ovim rezultatom je okončano prvo poluvrijeme, da bi na 2:0 povisio Deni Milošević u 80. minuti, 15 minuta nakon što je ušao u igru. Kapiten BiH Edin Džeko, kojem je ovo bio 100. nastup za nacionalni tim, počeo je akciju, dodao do Edina Višće koji je asistirao Miloševiću za 2:0.

Dva peha

Dva peha za domaći tim desila su se u posljednjim minutama meča na Grbavici. Prvo se povrijedio Elvir Koljić, nekoliko minuta nakon što je zamijenio Džeku, pa je bh. reprezentacija igrala sa 10 nogometaša.

Potom je nakon jednog centaršuta Armenije lopta pogodila u ruku Miloševića u šesnaestercu BiH, sudija pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator najstrože kazne bio je Henrikh Mkhitaryan u trećoj minuti sudijske nadoknade za 2:1.

Ovo je bio i konačan rezultat utakmice u bh. prijestolnici, a BiH kvalifikacije nastavlja u utorak, također domaćinskom utakmicom, protiv Grčke u Zenici.

Pored ove utakmice u grupi J, Grci su kao gosti u Vaduzu savladali Lihtenštajn sa 2:0, a isti rezultat bio je i u Udinama gdje je domaća Italija bila bolja od Finske.

Subota

Grupa D: Gruzija – Švicarska 0:2, Gibraltar – Republika Irska 0:1.

Grupa F: Švedska – Rumunija 2:1, Malta – Farski otoci 2:1, Španija – Norveška 2:1.

Grupa J: Bosna i Hercegovina – Armenija 2:1, Italija – Finska 2:0, Lihtenštajn – Grčka 0:2

Izvor: Al Jazeera i agencije