EURO 2020: Ko još ima šansi u završnici kvalifikacija

Svoje mjesto su osigurale reprezentacije Belgije, Italije, Poljske, Rusije, Španije i Ukrajine što znači kako je ostalo još 14 nepoznanica (EPA)

Sredina novembra rezervirana je za posljednja dva kola kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo koje će naredne godine biti održano širom kontinenta.

Poznato je šest učesnika, svoje mjesto su osigurale reprezentacije Belgije, Italije, Poljske, Rusije, Španije i Ukrajine što znači kako je ostalo još 14 nepoznanica.

Pošto će na EURO 2020. ići 24 reprezentacije, preostale četiri selekcije će biti poznate nakon doigravanja, odnosno mečeva završnice Lige nacije, takmičenja koje je po prvi put odigrano pod okriljem Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Što se tiče selekcija iz regije, najbolje šanse za direktan plasman na kontinentalno prvenstvo ima Hrvatska koja vodi u grupi E, Kosovo se bori za drugo mjesto grupe A, kao i Srbija u grupi B.

U grupi G su Sjeverna Makedonija i Slovenija koje još imaju neke šanse za osvajanje drugog mjesta dok su šanse Bosne i Hercegovine u grupi J izrazito slabe.


Grupa A

Crna Gora je ranije ostala bez svih šansi za osvajanje jednog od prva dva mjesta, dok je kosovska selekcija još u igri [EPA-EFE]

Voljom žrijeba, u grupi A našle su se dvije zapadnobalkanske reprezentacije. Crna Gora je ranije ostala bez svih šansi za osvajanje jednog od prva dva mjesta, dok je kosovska selekcija još u igri.

No, ukoliko ih 14. novembra pobijede Česi, i reprezentativci Kosova će biti eliminirani u direktnim kvalifikacijama. Ipak, oni imaju šansu za plasman kroz Ligu nacija kao osvajači grupe D3.

Što se tiče ostalih selekcija, trenutno vodi Engleska i osigurat će mjesto na EURO-u ukoliko u devetom kolu remizira sa Crnom Gorom ili ako Češka savlada Kosovo (čime će i Česi izboriti učešće na Prvenstvu)

Posljednji tim grupe je odavno eliminirana Bugarska, ali i ona čeka posljednje utakmice kako bi znala da li će ići u doigravanje kroz Ligu nacija.

Deveto kolo (14. novembar): Češka – Kosovo, Engleska – Crna Gora

Deseto kolo (17. novembar): Kosovo – Engleska, Bugarska – Češka.

Poredak: Engleska 15 bodova, Češka 12, Kosovo 11, Crna Gora 3, Bugarska 3.


Grupa B

Za drugo mjesto se bore Portugal i Srbija i trenutno je razlika samo jedan bod u korist tima sa Pirinejskog poluotoka [EPA-EFE]

U grupi B je poznato kako Ukrajina, predvođena selektorom Andrijem Ševčenkom, ide dalje sa prvog mjesta koje je uvjerljivo osvojila.

Za drugo mjesto se bore Portugal i Srbija i trenutno je razlika samo jedan bod u korist tima sa Pirinejskog poluotoka. U devetom kolu će Portugalci ići dalje ukoliko pobijede Litvaniju na svom terenu 14. novembra, a Srbija ne upiše trijumf u Beogradu protiv Luksemburga.

Ako odluka ostane na posljednjim utakmicama, šanse su u korist Portugala koji putuje u Luksemburg, dok Srbiji dolazi Ukrajina. Kako god bilo, „Orlovi“ moraju pobijediti u obje utakmice i nadat se da Portugal neće slaviti u jednoj od dvije preostale.

Također, i Portugal i Srbija su sigurno u doigravanju jer su osvojili prva mjesta u svojim grupama Liga nacije.

Kada je riječ o Luksemburgu i Litvaniji, oni su ostali bez svih šansi da se kroz kvalifikacije nađu na EP-u.

Deveto kolo (14. novembar): Srbija – Luksemburg, Portugal – Litvanija.

Deseto kolo (17. novembar): Srbija – Ukrajina, Luksemburg – Portugal.

Poredak: Ukrajina 19, Portugal 11, Srbija 10, Luksemburg 4, Litvanija 1.


Grupa C

U grupi C nema Balkanaca ali ima dosta nedoumica. Trenutno vodi Holandija i ići će dalje ako 16. novembra remizira protiv Sjeverne Irske (trećeplasirane ekipe grupe). Holanđani u posljednjem kolu igraju kod kuće protiv Estonaca i tada imaju finalnu šansu.

Drugoplasirana Njemačka će ići na EURO ako u devetom kolu savlada Bjelorusiju na svom terenu, a Sjeverna Irska ne pobijedi Holandiju, a drugi scenarij je da „Elf“ remizira sa Bjelorusima, a Sjevernoirci izgube. U posljednjem kolu se ove dvije susreću 19. novembra.

Za Sjevernu Irsku je jasno da ispada iz kvalifikacija ako ne pobijede Holanđane. Ipak, šansu mogu tražiti i kroz Ligu nacija gdje su još u konkurenciji.

Bjelorusi su sigurni u Ligi nacija kao osvajači grupe D2, a u kvalifikacijama (kao i posljednja Estonija) više nemaju šansi.

Deveto kolo (16. novembar): Sjeverna Irska – Holandija, Njemačka – Bjelorusija.

Deseto kolo (19. novembar): Holandija – Estonija, Njemačka – Sjeverna Irska.

Poredak: Holandija 15, Njemačka 15, Sjeverna Irska 12, Bjelorusija 4, Estonija 1.


Grupa D

U grupi su također tri selekcije još u konkurenciji, a deveto kolo ne može donijeti rješenje za Irsku jer pauzira i čeka razvoj situacije do posljednjeg kola.

Danska je na drugom mjestu i osigurat će plasman na Prvenstvo ako pobijedi Gibraltar, a Švicarska izgubi od Gruzije. U suprotnom, odluka za Dance dolazi 18. novembra kada gostuju Ircima (koji će također tada znati svoju sudbinu). Danska je također jedna od selekcija koja je osigurala mjesto u doigravanju kao pobjednik grupe B4 Lige nacija.

Švicarci, pobjednici grupe A2 Lige nacija, sigurno su u doigravanju, a da direktno odu trebaju im dvije pobjede u posljednja dva kola protiv Gruzije i Gibraltara.

U doigravanju je sigurno i Gruzija kao osvajač grupe D1 Lige nacija, dok je Gibraltar eliminiran iz svih opcija.

Deveto kolo (15. novembar): Švicarska – Gruzija, Danska – Gibraltar.

Deseto kolo (18. novembar): Irska – Danska, Gibraltar – Švicarska.

Poredak: Irska 12, Danska 12, Švicarska 11, Gruzija 8, Gibraltar 0.


Grupa E

Da bi otišli na Prvenstvo, „Vatrenima“ je dovoljan remi sa Slovacima 16. novembra [EPA-EFE]

Kao što smo ranije naveli, hrvatska reprezentacija vodi u grupi E sa 14 osvojenih bodova, no iza su još tri selekcije koje se bore za EURO. Da bi otišli na Prvenstvo, „Vatrenima“ je dovoljan remi sa Slovacima 16. novembra.

Drugoplasirani Mađari pauziraju u pretposljednjem kolu, dok u posljednjem dočekuju Vels. Za EURO im treba pobjeda na gostovanju u Velsu, te da Slovaci ne pobijede ili Hrvatsku ili Azerbejdžan.

Slovaci, ukoliko ne pobijede Hrvatsku, u posljednjem kolu moraju savladati Azerbejdžan i nadati se pobjedi Velšana nad Mađarima.

Četvrtoplasirani Vels ne može ugroziti lidera, ali se i dalje bori za drugo mjesto. Timu sa Otoka trebaju dvije pobjede u preostale dvije utakmice, te loši rezultati Slovaka.

I Slovaci i Velšani su u konkurenciji za doigravanje kroz Ligu nacija, dok je Azerbejdžan eliminiran iz kvalifikacija.

Deveto kolo (16. novembar): Azerbejdžan – Vels, Hrvatska – Slovačka.

Deseto kolo (19. novembar): Vels – Mađarska, Slovačka – Azerbejdžan.

Poredak: Hrvatska 14, Mađarska 12, Slovačka 10, Vels 8, Azerbejdžan 1.


Grupa F

Španci su u grupi F osvojili 20 bodova i osigurali plasman na EURO. Za drugu kartu bore se Švedska (15), Rumunija (14) i Norveška (11) dok su Farski otoci i Malta od ranije eliminirani iz kvalifikacija.

Šveđanima treba pobjeda na gostovanju u Rumuniji da bi već 15. novembra slavili plasman na EURO, a sigurno su i u doigravanju kao osvajači grupe B2 u Ligi nacija. U posljednjem kolu dočekuju Farane, dok Rumuni gostuju u Španiji.

Rumunija je eliminirana ako izgubi u devetom kolu, a trenutno je također u doigravanju kroz Ligu nacija.

Norvežani su u Ligi nacija osvojili grupu C3 i sigurno su u doigravanju. Kada je riječ o kvalifikacijama, eliminirani su ako ne pobijede Farske otoke ili ako Rumuni i Švedi ne odigraju meč bez pobjednika.

Deveto kolo (15. novembar): Norveška – Farski otoci, Španija – Malta, Rumunija – Švedska

Deseto kolo (18. novembar): Švedska – Farski otoci, Španija – Rumunija, Malta – Norveška.

Poredak: Španija 20, Švedska 15, Rumunija 14, Norveška 11, Farski otoci 3, Malta 3.


Grupa G

I Makedonci i Slovenci imaju po 11 bodova i ovise o rezultatima Austrije [EPA-EFE]

Među onima koji su već na EP su i Poljaci iz grupe G dok se za drugo mjesto bore Austrija (16), Sjeverna Makedonija (11), Slovenija (11) i Izrael (11).

Austrijaci će završiti posao ako 16. novembra pobijede Makedonce, a ako ne onda trijumfom protiv posljednje Latvije.

Sjeverna Makedonija mora ići na pobjedu u Austriji i u posljednjem meču protiv Izraela u Skoplju. Makedonci su osvajači grupe D4 Lige nacija i sigurno su u odigravanju (mogući protivnici su Kosovo, Gruzija i Bjelorusija).

Slovenci također moraju ići na pobjedu protiv Latvije i Poljske ako žele sačuvati šanse za osvajanje drugog mjesta.

Deveto kolo (16. novembar): Slovenija – Latvija, Izrael – Poljska, Austrija – Sjeverna Makedonija.

Deseto kolo (19. novembar): Poljska – Slovenija, Latvija – Austrija, Sjeverna Makedonija – Izrael.

Poredak: Poljska 19, Austrija 16, Sjeverna Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael 11, Latvija 0.


Grupa H

Turska će 14. novembra dočekati Island i za plasman na Evropsko prvenstvo iz grupe H joj treba makar bod iz tog meča. Kao osiguranje plasmana Turcima će poslužiti posljednje kolo i gostovanje kod autsajdera Andore.

Francuska je drugoplasirana u grupi i na EURO-u su pobjedom nad Moldavijom ili ako Island ne savlada Tursku.

Islanđanima je neophodna pobjeda u Turskoj, dok su Albanija i Andora eliminirane. Island je još u konkurenciji kroz Ligu nacija.

Deveto kolo (14. novembar): Turska – Island, Francuska – Moldavija, Albanija – Andora.

Deseto kolo (17. novembar): Moldavija – Island, Andora – Turska, Albanija – Francuska.

Poredak: Turska 19, Francuska 19, Island 15, Albanija 12, Andora 3, Moldavija 3.


Grupa I

Ova grupa je riješena prošlog mjeseca kada su Belgija i Rusija osigurale plasman na Evropsko prvenstvo.

Što se tiče ostalih selekcija, Škotska je sigurno u doigravanju kao osvajač grupe C1 Lige nacija, dok su Kipar, Kazahstan i San Marino završili svoju borbu za EP.

Deveto kolo (16. novembar): Kipar – Škotska, San Marino – Kazahstan, Rusija – Belgija.

Deseto kolo (19. novembar): Belgija – Kipar, San Marino – Rusija, Škotska – Kazahstan.

Poredak: Belgija 24, Rusija 21, Kipar 10, Škotska 9, Kazahstan 7, San Marino 0.


Grupa J

Što se tiče BiH, sva priča će biti gotova ako Italija slavi u Zenici [EPA-EFE]

Na kraju, grupa J u kojoj su tri reprezentaciji u borbi za drugo mjesto – prvo je osvojila Italija sa maksimalna 24 boda iz osam utakmica.

Najbolje šanse za osvajanje drugog mjesta ima Finska koja je sakupila 15 bodova. Za kartu koja je vodi na EP treba joj još samo pobjeda nad Lihtenštajnom na svom terenu, a dovoljan joj je i bod u slučaju da Bosna i Hercegovina ne pobijedi Italiju. Finci će svakako na Prvenstvo ako BiH izgubi od Italije, a Armenija od Grčke.

Što se tiče BiH, sva priča će biti gotova ako Italija slavi u Zenici, te Finci pobijede. „Zmajeve“ tješi činjenica da su u Ligi nacija osvojili grupu B3 i u doigravanju su.

Armencima treba pobjeda nad Grčkom i da Finska ne pobijedi Lihtenštajna da ostanu u konkurenciji nakon devetog kola.

Deveto kolo (15. novembar): Finska – Lihtenštajn, Armenija – Grčka, Bosna i Hercegovina – Italija.

Deseto kolo (18. novembar): Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina, Italija – Armenija, Grčka – Finska.

Poredak: Italija 24, Finska 15, Armenija 10, BiH 10, Grčka 8, Lihtenštajn 2.

Izvor: Al Jazeera