EURO 2020: Engleska u Podgorici, debi Kosova i Srbije

U prvom kolu Crnogorci su remizirali protiv Bugara u Sofiji (1:1) (EPA)

Veoma teškim gostovanjem u Lisabonu, nogometna reprezentacija Srbije počinje u ponedjeljak kvalifikacijski put ka Evropskom prvenstvu 2020. godine.

“Orlovi” selektora Mladena Krstajića u prvom kolu grupe B su pauzirali i odigrali prijateljski meč s Njemačkom u Wolfsburgu (1:1), a u ponedjeljak navečer su gosti Cristiana Ronalda i ostalih reprezentativaca Portugala, koji će željeti popraviti dojam iz prvog meča 22. marta, kada nije bilo golova u domaćem okršaju s Ukrajinom.

U grupi B je trenutno zanimljiva scena: vodi Luksemburg, koji je na svom terenu savladao Litvaniju sa 2:1, Portugal i Ukrajina imaju po bod, Srbija je četvrta bez bodova (i odigranih utakmica), kao i peta Litvanija, koja ima negativnu gol-razliku.

Ovaj će se raspored zasigurno promijeniti večeras, u grupi još igraju Luksemburg, koji dočekuje Ukrajinu, dok Litvanci odmaraju od kvalifikacija.

Loš omjer

Reprezentativac Srbije Nikola Milenković upozorava na nezgodan karakter rivala.

“Zanimljivo je to da igraju visok presing, vole da dave rivala, a imaju dosta dobrih individualaca, koji mogu da naprave razliku na terenu. Na nama je da se spremimo na najbolji mogući način i pokažemo se u pravom svetlu”, rekao je on i naglasio kako fokus ne smije biti samo na Ronaldu.

“Radi se o sjajnom igraču, ali nama nije fokus samo na pojedincu, gledamo ceo tim, tako se pripremamo. Imamo kompletnu sliku, dobru analizu.”

Srbija će priželjkivati poboljšanje omjera protiv Portugalaca, koji su u četiri dosadašnja meča ostali neporaženi – dvije pobjede Pirinejaca i dva remija.

U kvalifikacijama za EP 2008. godine oba puta je rezultat glasio 1:1, dok je Portugal u oba meča kvalifikacija za EP 2016. slavio sa po 2:1.

Uvjerljivi ‘Gordi Albion’

Mnogo se uzbuđenja očekuje na stadionu Pod Goricomi, gdje u goste, u meču drugog kola grupe A, dolazi velika Engleska.

“Gordi Albion” u crnogorsku prijestolnicu dolazi na krilima uvjerljive pobjede nad Češkom od 5:0, dok su u prvom kolu Crnogorci remizirali protiv Bugara u Sofiji (1:1).

Ove selekcije su odigrale do sada četiri međusobna okršaja, Englezi su slavili 2013. godine na svom terenu 4:1 u kvalifikacijama za SP 2014. godine, a nekoliko mjeseci ranije je bilo 1:1 u Podgorici.

U kvalifikacijama za EP 2012. godine u Engleskoj je bilo 0:0, a u Crnoj Gori 2:2.

Selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković nije se složio s konstatacijom novinara na konferenciji za medije kako njegov tim u ovoj utakmici nema šta izgubiti.

“Imamo da izgubimo, naravno – tri boda. Engleska je apsolutni favorit, ali ako nemamo što da izgubimo, bolje i da ne izlazimo. Ja ću drugačije da pristupim i da to prenesem na momke. Vidjećemo da li je hrabro ili ludo. Naš cilj je da damo sve od sebe – zbog nas, zbog navijača, zbog Crne Gore, pa ćemo da vidimo šta će da se dogodi”, kazao je on.

Debi u kvalifikacijama

Prvi nastup u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo ikada imat će reprezentacija Kosova, koja se također nalazi u grupi A, kao i Crnogorci.

Ovaj historijski meč igra se u Prištini, gost je Bugarska, s kojom nogometaši Kosova do sada nisu nikada igrali.

Dobru formu izabranika Bernarda Challandesa pokazuje remi u prijateljskoj utakmici 21. marta s Danskom (2:2), ali i prošlogodišnji mečevi, u kojima Kosovo nije poraženo.

U Ligi nacija je Kosovo osvojilo prvo mjesto u grupi D3 i tako ima osigurano doigravanje za plasman na EURO 2020.

U grupi A vodi Engleska sa tri boda, Crna Gora i Bugarska imaju po bod, Kosovo neme ni bodova ni odigranih urakmica, dok su Česi posljednji sa nula bodova i minus pet gol-razlikom.

Ponedjeljak

Grupa A: Crna Gora – Engleska (Podgorica, 20:45 sati), Kosovo – Bugarska (Priština, 20:45).

Grupa B: Portugal – Srbija (Lisabon, 20:45), Luksemburg – Ukrajina (Luksemburg, 20:45).

Grupa H: Andora – Albanija (Andora la Vela, 20:45), Francuska – Island (Pariz, 20:45), Turska – Moldavija (18:00, Eskišehir).

Izvor: Al Jazeera i agencije