Euro 2020: Dalić bez devet ‘Rusa’ na Azerbejdžan

Ćorluka (desno) i Mandžukić (lijevo) oprostili su se od 'najdražeg dresa' nakon Mundijala u Rusiji (EPA)

Hrvatska nogometna reprezentacija na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. bit će bez devet igrača koji su učestvovali na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem su “Vatreni” osvojili srebro, prenosi agencija Hina.

Nakon “ruske avanture” trojica igrača oprostila su se od nacionalne selekcije, četvorica su ispala iz stroja zbog povreda i bolesti, jedan zbog suspenzije, a jedan zbog nediscipline.

“Ne želim previše govoriti o problemima, ne želim razmišljati negativno. Moramo se okrenuti naprijed, a ne tražiti opravdanja i alibije”, rekao je hrvatski selektor Zlatko Dalić.

“Senatori” Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Danijel Subašić nakon Mundijala su rekli zbogom “najdražem dresu”, zbog povreda su otpali Šime Vrsaljko, Josip Pivarić i Marko Pjaca, Ivan Strinić zbog srčanih problema mjesecima je bio izvan terena i još nije zaigrao za Milan, a zbog kartona će utakmicu protiv Azerbejdžana propustiti Dejan Lovren.

Nikola Kalinić izbačen je iz reprezentacije zbog nediscipline još za vrijeme SP-a u Rusiji i još se nije izvinio za svoje ponašanje, a sve je vjerovatnije da ni neće i reprezentacija je za njega prekrižena do daljnjeg.

Teško u odbrani

Najteža je situacija u odbrani, gdje Dalić neće imati čak trojicu igrača iz finala protiv Francuske (Strinić, Lovren, Vrsaljko).

“Ostao je tek Vida. Najveći problem je faza obrane, to je teško uskladiti jer dečki nisu dugo igrali zajedno, ali imamo kvalitetne alternative”, dodao je selektor.

Još su četvorica igrača imala problema, a najteža je situacija s Tinom Jedvajem. Bek njemačkog Bayer Leverkusena povrijedio je mišić i upitno je hoće li biti spreman do četvrtka.

Lakše probleme s povredama prebrodili su Marcelo Brozović, Ante Rebić i Ivan Perišić.

Kvalifikacije za Euro 2020. Hrvatska otvara 21. marta okršajem s Azerbejdžanom na Maksimiru, a tri dana kasnije gostuje kod Mađarske u Budimpešti.

Izvor: Agencije