EURO 2020: Crnogorci žele pobjedu u Sofiji

Fatos Bećiraj: Želimo pobjedu, kao i uvijek, ali vidjet ćemo šta će se dogoditi (EPA)

Nogometna reprezentacija Crne Gore u petak počinje put u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će 2020. godine biti održano u 12 evropskih gradova.

Crnogorci gostuju u Sofiji kod Bugarske, i to je jedina utakmica u petak koja počinje u 18:00 sati, ostale su na programu u 20:45 sati.

Fatos Bećiraj je uoči okršaja u Sofiji kazao kako on i njegove kolege iz crnogorske reprezentacije idu na pobjedu u prvom kolu kvalifikacija.

“Želimo da pobijedimo, kao i uvijek, ali vidjećemo šta će se dogoditi. Remi? Prihvatili bismo ga, a možda i ne bismo. Sve zavisi kakva utakmica bude. Ovo je izjednačena grupa, sve ekipe vide šansu i bitan je svaki bod. Jedino Engleska kvalitetom odskače i veliki je favorit”, rekao je napadač izraelskog Maccabija iz Netanye.

“Uvijek smo svi spremni kada dolazimo u reprezentaciju. Ja sam u dobroj formi, dao sam nekoliko golova u Izraelu i spreman sam da te igre ponovim u reprezentaciji. Nadam se da će biti tako, daću sve od sebe”, kazao je Bećiraj.

Kosovo i Srbija pauziraju

Do sada su ove dvije selekcije odigrale četiri zvanična međusobna susreta.

U okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine Crna Gora je 6. septembra 2008. godine bila domaćin i konačni rezultat glasio je 2:2, da bi 5. septembra naredne godine Bugari na svom terenu slavili sa 4:1.

Godinu dana kasnije, u kvalifikacijama za EP 2012. godine, Crnogorci su kao gosti slavili 1:0, da bi u revanšu 2011. godine bilo 1:1.

Derbi prvog kola grupe A igra se u Londonu, gdje Engleska dočekuje Češku, dok Kosovo pauzira prvo kolo.

Prvo kolo ne igra ni reprezentacija Srbije, koja je u grupi B.

Izabranici Mladena Krstajića u srijedu su u Wolfsburgu remizirali protiv Njemačke 1:1 u prijateljskoj utakmici, a debi u kvalifikacijama imat će 25. marta, na gostovanju u Lisabonu protiv Portugala.

U petak Portugalci, predvođeni Cristianom Ronaldom, dočekuju Ukrajinu, a drugi meč grupe B igraju Luksemburg i Litvanija.

Petak

Grupa A: Bugarska – Crna Gora (Sofija), Engleska – Češka Republika (London).

Grupa B: Portugal – Ukrajina (Lisabon), Luksemburg – Litvanija (Luksemburg).

Grupa H: Moldavija – Francuska (Kišinjev), Andora – Island (Andora la Vela), Albanija – Turska (Skadar).

Izvor: Al Jazeera i agencije