EURO 2016: Teška gostovanja BiH i Hrvatske

Asmir Begović: Borit ćemo se i ja vjerujem u naš kvalitet (EPA)

Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske u petak će odigrati mečeve drugog kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine, koje će organizirati Francuska.

Najbolji bh. tim u Cardiffu igra protiv domaćeg Velsa, a u četvrtak navečer su se novinarima obratili selektor “Zmajeva” Safet Sušić i golman Asmir Begović.

Sušić je, između ostalog, kazao kako se pomirio s činjenicom da u ekipi neće biti Emira Spahića, ali da može sastaviti dobru ekipu.

“U odbrani će igrati Toni Šunjić i Anel Hadžić. Želio bih poručiti selektoru Velsa da smo mi ekipa koja igra fudbal i da smo došli da na lijep i sportski način uzmemo tri boda”, kazao je selektor Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o najboljem igraču Velsa Garethu Baleu, napadaču Real Madrida, bh. selektor je odgovorio da ga cijeni i da je odličan igrač.

“Najveća opasnost će nam dolaziti od njega. Neće biti slobodan, ali nikoga neću žrtvovati da trči za njim 90 minuta”, rekao je Sušić.

Reprezentativni golman Begović je izjavio da je duel protiv Velsa prilika da se ublaži razočarenje nakon neočekivanog poraza na startu kvalifikacija od Kipra (1:2).

“Uvijek je teško igrati u gostima. Moramo pokriti sve igrače, ne samo Balea. Ne smijemo im ostaviti previše prostora. Borit ćemo se i ja vjerujem u naš kvalitet”, kazao je golman engleskog Stoke Cityja.

‘Vatreni’ bez Lovrena

I Hrvatska u petak navečer gostuje, u Sofiji će igrati protiv domaće Bugarske.

Selektor “Vatrenih” Niko Kovač kazao je kako je Hrvatska došla po pobjedu, iako je domaćin vrlo ambiciozan, te će, također, svim snagama pokušati doći do pozitivnog rezultata.

“Kao i na svakom drugom gostovanju, želimo pobjedu, ali znamo da će biti teško. Mislimo da možemo napraviti mnogo toga dobroga, ako budemo pravi. Tri boda značila bi nam više od jednog, ali i s jednim bismo mogli biti zadovoljni. Međutim, znam da smo dovoljno kvalitetni za pobjedu”, istakao je i dodao:

“Napadači su zdravi, spremni i osvježeni kako bi bili na maksimalnoj razini, s obzirom da imaju velik broj utakmicama u nogama.”

Kovač se u srijedu susreo s neplaniranim problemom, povredom Liverpoolovog Dejana Lovrena, koji će morati preskočiti dvoboje s Bugarskom i Azerbejdžanom na putu prema Francuskoj 2016. godine.

“Bilo bi lijepo da Lovren može biti s nama, ali situacija je takva kakva jest. Vratio nam se Gordon Schildenfeld, kako bismo, u skladu s najavama, imali tri iskusna stopera i jednog mlađeg”, rekao je Kovač.

Parovi i satnica drugog kola kvalifikacija za EURO 2016:

Petak:

GRUPA A: Latvija – Island, Holandija – Kazahstan, Turska – Češka

GRUPA B: Belgija – Andora, Kipar – Izrael, Vels – Bosna i Hercegovina

GRUPA H: Bugarska – Hrvatska, Italija – Azerbejdžan, Malta – Norveška

Subota:

GRUPA D: Irska – Gibraltar, Škotska – Gruzija, Poljska – Njemačka

GRUPA F: Rumunija – Mađarska, Finska – Grčka, Sjeverna Irska – Farski otoci

GRUPA I: Armenija – Srbija, Albanija – Danska

Odigrano u četvrtak:

GRUPA C: Bjelorusija – Ukrajina 0:2, Makedonija – Luksemburg 3:2, Slovačka – Španija 2:1

GRUPA E: Engleska – San Marino 5:0, Litvanija – Estonija 1:0, Slovenija – Švicarska 1:0

GRUPA G: Lihtenštajn – Crna Gora 0:0, Moldavija – Austrija 1:2, Švedska – Rusija 1:1

Izvor: Al Jazeera i agencije