Eulex nije učestvovao u privođenju i deportaciji Đurića

Marka Đurića je policija Kosova privela u ponedjeljak u Mitrovici, zatim odvela u Prištinu, a potom je deportiran u Srbiju (Reuters)

Misija Evropske unije na Kosovu nije učestvovala u akciji policije Kosova u ponedjeljak, izjavila je u utorak šefica Ureda Eulexa za medije i javne informacije Dragana Nikolić Solomon.

Ona je to kazala agenciji Tanjug, odgovarajući na pitanje da li je akcija privođenja direktora Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marka Ðurića bila zajednička akcija policije Kosova i Eulexa, s obzirom na činjenicu da su na terenu, zajedno s vozilima kosovske policije, bila i vozila Misije EU-a.

Upitana da li je Eulexu bilo poznato da je Beograd ispoštovao sporazume potpisane s Prištinom u vezi posjeta zvaničnika te da je blagovremeno najavljen dolazak Ðurića, Nikolić Solomon je odgovorila:

“Postoji dijalogom postignut sporazum o zvaničnim posetama, koji obe strane moraju ispoštovati. Eulex ne obrađuje nikakve zvanične zahteve za posete između predstavnika Beograda i Prištine”, navela je Nikolić Solomon u pisanoj izjavi za Tanjug.

Kfor: Situacija na Kosovu mirna

“Eulex pažljivo prati situaciju i patrolira na severu Kosova, u skladu sa svojim mandatom, kao druga interventna instanca”, istakla je šefica Ureda Misije EU-a za medije i javne informacije, odgovarajući na upit Tanjuga kako ta misija vidi privođenje Ðurića i koje će konkretne mjere preduzeti.

“Policija Kosova je prva interventna instanca za sve bezbednosne incidente na Kosovu”, napisala je Nikolić Solomon u odgovoru na pitanje koje je Tanjug uputio Misiji EU-a u ponedjeljak navečer.

S obzirom na događaj u ponedjeljak, situacija na Kosovu u utorak je mirna, ocijenio je Kfor za Tanjug i istakao zahvalnost građanima na Kosovu što situaciju održavaju mirnom i ne povećavaju napetost.

To je navedeno u pisanom saopćenju Kforovog ureda za javne poslove, u odgovorio na pitanje Tanjuga kako procjenjuju trenutnu situaciju na Kosovu sa gledišta sigurnosti, a s obzirom na događaje od ponedjeljka.

“Kfor je, u okviru svog mandata, spreman preduzeti neophodne mjere kako bi očuvao Kosovo sigurnim, blisko sarađujući s Policijom Kksova i Eulexom, a u korist svih građana koji žive na Kosovu”, navodi se u pisanom odgovoru Kfora.

Kfor će, kako je navedeno, nastaviti sa svojim djelovanjem kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja na cijelom Kosovu.

Srpska lista izlazi iz Vlade Kosova

Đurića je policija privela u ponedjeljak u Mitrovici, zatim odvela u Prištinu, a potom je deportiran u Srbiju.

Srpska lista je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u utorak u Beogradu, odlučila da će izaći iz Vlade Kosova.

Na sastanku je najavljeno kako će, na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, deset opština s većinskim srpskim stanovništvom formirati zajednicu srpskih opština.

Prema tim najavama, formiranje te zajednice se treba dogoditi 20. aprila.

Izvor: Agencije