EUFOR i NATO: Ne povezivati referendum u RS-u i sigurnost BiH

U fokusu interesiranja je godišnja vježba „Brzi odgovor 2016“ koja će biti održana na Manjači pored Banje Luke od 30. septembra do 5. oktobra (AP)

Snage Europske unije (EUFOR) i NATO u Bosni i Hercegovini smatraju neprimjerenim dovoditi u vezu pitanje održavanja referenduma o Danu Republike Srpske sa sigurnosnom situacijom u BiH, niti se uključivati u spekuliranje o tom pitanju.

Kako su za agenciju Fena kazali u EUFOR-u, ovo pitanje je za vlasti u Bosni i Hercegovini s kojima EUFOR održava bliske veze te su istakli kako će EUFOR nastavljati pružati podršku domaćim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Iz NATO-a u BiH Feni je potvrđeno kako oni, kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), u potpunosti podržavaju izjavu Upravnog odbora PIC-a u vezi s najavljenim referendumom.

Upravni odbor PIC-a je pozvao RS da ne održi referendum, a Rusija nije podržala zajednički stav.

Vježba ‘Brzi odgovor’

U fokusu interesiranja je godišnja vježba „Brzi odgovor 2016“ koja će biti održana na Manjači pored Banje Luke od 30. septembra do 5. oktobra, što će biti prilika da bh. građani vide kako se odvija kontinuirana saradnju između EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Elementi snaga iz NATO-ove misije KFOR, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske i Portugala će rasporediti svoje vojnike iz sastava Rezervnih snaga EUFOR-a, koji će podržati ovu misiju. Vježba je kombinirana obuka za operacije podrške miru većeg obima, što je i ključni dio izvršnog mandata EUFOR-a“, naglašeno je iz EUFOR-a.

Izvor: Agencije