EU zvanično obaviješten o imenu Sjeverna Makedonija

'Srdačno pozdravljamo ovaj historijski korak', piše u saopćenju evropske Službe za vanjske poslove (Arhiva)

Evropska unija i zvanično je obaviještena o promjeni ustavnog imena sada već Sjeverne Makedonije, saopćila je Služba za vanjske poslove Evropske unije.

Unija je dobila formalno obavještenje Republike Sjeverne Makedonije o novom imenu države nakon stupanja na snagu Prespanskog sporazuma.

“Srdačno pozdravljamo ovaj historijski korak, koji predstavlja primjer za pomirenje u regiji Zapadnog Balkana i šire”, piše u saopćenju evropske Službe za vanjske poslove.

‘Ogroman uspjeh’

Evropska služba za vanjske poslove s Federicom Mogherini na čelu čestita Sjevernoj Makedoniji na ogromnom uspjehu, koji otvara novu stranicu u “zajedničkoj budućnosti EU-a”, dodaje se u saopćenju.

Makedonske vlasti počele su zamjenu starih saobraćajnih znakova i natpisnih ploča novima, na kojima je novo ime države “Sjeverna Makedonija”.

Prethodno je Vlada Sjeverne Makedonije objavila detaljne upute s rokovima u kojima državne institucije i organi trebaju postaviti oznake s novim ustavnim imenom države.

Makedonska vlada ranije je saopćila da je Prespanski sporazum stupio na snagu, čime je ime države i službeno promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Agencije