EU želi zaštititi građane od prisluškivanja

Članovi Komiteta za civilne slobode Evropskog parlamenta nastavili su u Washingtonu sastanke u vezi sa aferom prisluškivanja.

Posljednji razgovori održani su sa predstavnicima Bijele kuće.

Na konferenciji za novinare evropski parlamentarci ponovili su kako bi Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebalo da nastave otvorenu raspravu o obavještajnim agencijama te da pronađu balans između bezbjednosti i privatnosti.

Predloženo je i donošenje kodeksa ponašanja rada obaveštajnih agencija u interesu građana.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja iz Washingtona  kako evropsku delegaciju brine kako zaštititi građane EU-a. Njihov cilj je da se dođe do sporazuma da američke obavještajne službe ne mogu špijunirati evropske građane.

Zaštita podataka

Jan Philipp Albrecht, član Evropskog parlamenta, rekao je za Al Jazeeru kako europarlamentarci moraju biti sigurni da su evropski građani zaštićeni.

“Ako nemamo to osiguranje od SAD-a  kao našeg partnera, onda ne bi trebali dalje sarađivati kad se radi o obradi i dijeljenju podataka sa SAD-om, naročito ako se radi o SWIFT podacima, ili kada se radi o pristupu američkih internet kompanija EU tržištu.”


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

On je kazao kako povjerenje Evropljana nije nepovratno narušeno, ali sva dalja saradnja zavisi od poboljšanja standarda vezanih za zaštitu podataka u SAD-u.

“Imamo zajedničke vrijednosti, ali one moraju biti primijenjene. Moramo podsjetiti naše prijatelje da te vrijednosti trebaju da se primjenjuju, da se uvedu u zakone i primjene u prakse”, rekao je Albrecht.

“Trenutna situacija je takva da mi ne znamo dokle ide ovaj masovni nadzor i koliko je ličnih podataka kompromitovano pristupom američkih obavještajnih agencija. Moramo razjasniti činjenice.”

Timothy Kirkup, član Delegacije EU-a, ranije je rekao novinarima je kako su mnogo naučili o tome kako rade američke obavještajne službe.

“Čuli smo mišljenja svih strana. I sa sigurnošću mogu reći da imam povjerenja u SAD i njihovu demokratiju, da će odlučiti kako se nositi sa svojim obavještajnim službama. Postoje inicijative i  želim im dobrodošlicu, ali nije moje da kažem vama ili bilo kome u Americi šta da radite.

Međutim, kad je riječ o razmjeni informacija između obavještajnih službi, mogu kazati da postoji svrha. Jer jedino tako, u tehnološkoj eri komunikacijskih sistema, u kojoj živimo, imamo mogućnost doprijeti do međunarodnog terorizma, a to je važnije od bilo čega drugog”, kazao je on.

Navodi o prisluškivanju Vatikana

U Italiji, nedjeljnik Panorama objavio je da je američka tajna služba navodno prisluškivala vatikanske kardinale prije konklave u martu za izbor novog pape.

“Američka Nacionalna agencija za sigurnost je prisluškivala papu”, naveo je taj časopis, optuživši Sjedinjene Američke Države za presretanje telefonskih poziva u Vatikan i iz njega, uključujući prostorije kardinala Jorgea Marija Bergoglija, koji je postao Papa Franjo.

Te optužbe su uslijedile nakon izvještaja web stranice Cryptome, koja prikuplja informacije o špijuniranju, u kojem je navedeno da je SAD presreo 46 miliona telefonskih poziva u Italiji u decembru 2012. i početkom januara 2013, prenosi AFP.

Među tim pozivima “očigledno su bili i pozivi iz Vatikana i u Vatikan”, navela je Panorama.

“Strahuje se da je veliko američko uho nastavilo s prisluškivanjem razgovora crkvenih velikodostojnika sve do konklave”, kaže se u članku Panorame i dodaje da postoje sumnje da su “nadgledani i razgovori budućeg pape”.

Bergoglio je “prema Wikileaksu, bio osoba koja je zanimala američke tajne službe još od 2005.godine”, navela je Panorama.

Portparol Vatikana Federico Lombardi je rekao da Vatikan “ništa nije čuo o tome i da nije zabrinut”.

Njemačka: Uloga američkih kompanija

U Njemačkoj, dnevnik Stern navodi u srijedu da privatne američke kompanije igraju značajnu ulogu u američkom špijuniranju u Njemačkoj, a najmanje 90 takvih firmi pomaže u snabdijevanju Washingtona povjerljivim informacijama.

Te kompanije rade “ruku pod ruku” sa američkim obavještajnim službama, pružajući im usluge i bezbjednost i održavajući informacione tehnološke mreže, piše njemački list.

Kako se navodi u tekstu, grupa od 30-ak firmi izvodi špijunske operacije za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) i Nacionalnu službu za sigurnost (NSA), kao i za američku vojnoobavještajnu službu.

“One (privatne američke kompanije) pomažu u koordinisanju operacija agenata, u analiziranju presretnutih razgovora i obuci vojnika u špijunskim tehnikama, a vjeruje se i da su umiješane u planiranje pogubnih operacija bespilotnim letjelicama u Africi iz Štutgarta”, piše njemački dnevnik.

Zvaničnik njemačkih vanjskih obavještajnih službi Gerhard Schindler demantovao je u srijedu u sedmičnom magazinu Die Zeit tvrdnje svog američkog kolege da je Njemačka špijunirala Sjedinjene Američke Države na njihovom tlu.

“Nema operacija nadziranja komunikacija koje se provode iz Njemačke ambasade u Washingtonu”, kazao je Schindler, predsjednik BND-a.

Direktor američkih obavještajnih službi James Clapper i direktor Nacionalne agencije za sigurnost, general Keith Alexander, izjavili su u utorak pred Kongresom SAD-a da su zemlje “saveznice” Sjedinjenih Država provodile špijunske aktivnosti protiv SAD-a.

Alexander je rekao da su američki obavještajci u stanju braniti zemlju i istovremeno štititi ljudska prava i privatnost, te da je program špijuniranja ključan zbog očuvanja nacionalne sigurnosti.

Alexander: Branimo zemlju

On je tokom svjedočenja pred stalnim Odborom za obavještajne poslove u Kongresu demantirao vijesti da je njegova agencija nadzirala telefone evropskih građana i na taj način skupila milione podataka.

“To što su novine u Francuskoj, Španiji i Italiji pisale potpuno je netačno”, kazao je Alexander.

On je govorio o programima NSA nakon nedavnih saznanja da je ta agencija nadzirala komunikaciju i političare u više zemalja Evrope i Južne Amerike.

Američki zakonodavci ponovo bi trebali pregledati djelovanja tajnih službi.

Pokušat će smanjiti obim njihovog rada, kako bi se uvjerili da se poštuju ljudska i pravo na privatnost.

Špijuniranje zemalja saveznika bi se, također, trebalo zaustaviti.

Alexander je kazao da bi se prikupljeni podaci gledali samo ako postoji opravdana sumnja da se ulazi u trag terorističkim grupama.

Izjavio je da se pridržavaju istih standarda kada rade u SAD-u i u inostranstvu, te ponovio da je NSA spasila mnoge živote u Americi i u svijetu.

“Mi kažemo: mnogo je važnije za ovu zemlju da je odbranimo i za to dobijemo batine, nego da se odreknemo ovog programa i da to rezultira napadom na državu. Radije bismo bili danas ispred vas, govoreći vam zašto branimo programe, nego da ih se odreknemo i da nam se napadaju vlastita nacija ili saveznici, te da ljudi ginu. Dokazali smo da možemo oboje – braniti zemlju i štititi ljudska prava i privatnost”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije