EU želi ublažiti napetosti u trgovini sa SAD-om

G7, Grupa G7
Skupina G7 uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD (EPA)

Evropska unija nada se da će ublažiti napetosti u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama na samitu skupine G7 ovog vikenda u Francuskoj, a priliku će iskoristiti i da najavi veću pomoć Africi.

Transatlantske napetosti bit će jako vidljive na sastanku sedam najnaprednijih ekonomija svijeta, na čijem su dnevnom redu trgovina, Iran i klimatske promjene.

Unija je prošlog mjeseca poručila da će, ako Washington uvede carine na evropske automobile, uzvratiti nametanjem dodatnih carina na 35 milijardi eura vrijednu američku robu.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine također izaziva zabrinutosti da bi mogao prerasti u širu globalnu krizu.

Dodatnih 26 milijarda dolara ili eura

“Napetosti u trgovini smatramo najvažnijim rizičnim faktorom za rast globalne ekonomije”, rekao je visoki evropski dužnosnik za Reuters u četvrtak.

Unija će nastojati smanjiti ih i usredotočiti se na “pozitivnu” evropsko-američku trgovinsku agendu.

Od kako je predsjednik Evropske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker prije godinu dana posjetio Washington radi razgovora o trgovini, evropski uvoz američkog ukapljenog plina utrostručio se, dok se uvoz soje udvostručio, istaknuo je dužnosnik.

“Možemo nastaviti tim putem, na kojem imamo također priliku da se SAD i EU dogovore o eliminaciji carina na industrijsku robu”, rekao je on.

Postignu li dogovor, EU procjenjuje da bi svaka strana na izvozu zaradila dodatnih 26 milijardi dolara ili eura.

Unija bi željela riješiti i spor između proizvođača aviona Boeing i Airbus bez carina, kazao je dužnosnik.

Dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je Reutersu da bi Washington mogao usvojiti trgovinsku deklaraciju s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom, koji će također biti prisutan na samitu i priželjkuje bolje odnose sa SAD-om kako se približava Brexit.

SAD će podržati Veliku Britaniju oko Brexita

“To ne bi bio sporazum o bilo kakvom trgovinskom pitanju. To bi bila izjava o tome kako dalje, kakav bi mogao biti plan, šta žele od pregovarača za trgovinu i ministara privrede”, kazao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Takva izjava, kazao je neimenovani dužnosnik, bila bi potvrda odlučnosti SAD-a da pruži podršku Velikoj Britaniji u procesu Brexita.

Evropsku uniju na sastanku u francuskom ljetovalištu Biarritzu predstavljat će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji bi trebao dati niz finansijskih obećanja.

Juncker neće biti prisutan, jer ima zdravstvenih problema.

Tusk će “predstavljati cijeli EU i također dati obećanja u ime EK-a”, rekao je visoki evropski dužnosnik novinarima u Briselsu u četvrtak, prenosi EUobserver.

Tusk će ponoviti obećanja novoizabrane predsjednice EK-a Ursule von der Leyen da će u prvih 100 dana na dužnosti donijeti obavezujuće mjere za povećanje transparentnosti kada je riječ o platama u EU.

Očekuje se da će ponuditi i novac EU-a za međunarodni fond za žrtve seksualnog nasilja u ratnim sukobima, takozvani Mukwege fond.

Inicijativa Afričke razvojne banke

Unija će povećati i doprinos globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Podržat će, također, inicijativu Afričke razvojne banke da se omogući lakša dodjela zajmova putem afričkih banaka i institucija za mikro-finansiranje više od 100.000 kompanija u Africi koje vode žene.

Nije još poznato o kojim je iznosima riječ, a Tusk će to objaviti na samitu.

Unija želi, također, pružiti dodatnu pomoć afričkim državama u Sahelu, u kojima se nalazi oko 5.000 vojnika koje sufinansira EU, a koji sudjeluju u borbi protiv terorizma.

U toj regiji, po podacima Ujedinjenih naroda, broj raseljenih zbog nasilja porastao je u godinu dana na više od 330.000, uz oko 100.000 izbjeglica.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini obećala je ljetos dodatnih 138 miliona eura za te snage raspoređene u Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru.

Unija planira pomoći i u jačanju obrambene i sigurnosne koordinacije između tih zemalja.

Fokus razgovora na Rusiji i Iranu

Na vanjskopolitičkom planu fokus razgovora bit će na Iranu i Rusiji, a spomenut će se i Sjeverna Koreja i Venesuela.

Unija se protivi ponovnom prihvatanju Rusije u G7 zbog aneksije Krima, a što traži Trump.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da neće biti završne zajedničke izjave, kao prije, jer postoje bojazni da Trump ne bi potpisao nikakva obećanja koja se tiču klime.

Klimatske promjene mogle bi iskočiti kao vrlo aktuelna tema sastanka, s obzirom na požare koji haraju brazilskom amazonskom prašumom.

Izvor: Agencije