EU želi sporazum s Britanijom, ali ne i nelojalnog konkurenta

'Spremni smo predložiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini', poručio je Michel Barnier, glavni evropski pregovarač za Brexit (EPA)

Evropska unija spremna je s Velikom Britanijom sklopiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini, bez carina i kvota, ali uvjet za to jest otvoreno i pošteno tržišno takmičenje bez nelojalne konkurencije, izjavio je glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier, prenijela je Hina.

“Spremni smo predložiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini”, rekao je Barnier predstavljajući polazišta za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Očekuje se da će Vijeće Evropske unije do 25. februara odobriti mandat za pregovore, koji bi mogli početi u martu.

Cilj je zaključiti sporazum prije nego što istekne prijelazni period 31. decembra ove godine. Dotad se Velika Britanija ponaša kao da je članica EU-a, ali bez prava glasa.

Ona može tražiti produženje prijelaznog perioda, najkasnije do jula 2020, ali premijer Boris Johnson isključuje tu mogućnost.

Ako ne bude produženja i novog sporazuma, Velika Britanija krajem 2020. izlazi iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Pravila trgovine

Kako se navodi, dvije strane morale bi trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, a to znači scenarij “tvrdog Brexita”, naglog kidanja svih veza koje su stvarane u proteklih 47 godina.

Komisija ističe da ambicioznog sporazuma neće biti ako ne budu osigurani jednaki uvjeti za britanska i evropska preduzeća, što znači da se Velika Britanija ne bi smjela previše udaljavati od pravila EU-a u vezi sa socijalnim, ekološkim, klimatskim, sanitarnim i fiskalnim standardima te pitanjima državnih potpora.

EU ne želi u svojoj blizini imati “Singapur na Temzi”, odnosno Britaniju koja bi, koristeći niže standarde, bila nelojalna konkurencija evropskim preduzećima, prenosi Hina.

“Što više Velika Britanija bude bliže evropskim standardima, to će imati bolji pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali ništa nije besplatno”, ističe Barnier.

Pregovori o budućim odnosima, zbog kratkoće vremena, uglavnom će se usmjeriti na trgovinski sporazum, pitanja sigurnosti i institucionalne aranžmane za rješavanje sporova.

Jedno od težih pitanja bit će dogovor o ribarstvu, koji su i London i Brisel obećali dogovoriti do jula. Barnier ističe da je potrebno osigurati recipročan pristup teritorijalnim vodama i jedne i druge strane.

Izvor: Agencije