EU želi razvijati sektor samoupravljajućih vozila

Više zemalja u svijetu brzo se kreće prema stavljanju na tržište samoupravljajućih i povezanih vozila (EPA)

Evropska unija mora brže odgovarati konkurenciji u sektoru prometa, poručili su u utorak europarlamentarci i zatražili snažniju podršku evropskoj automobilskoj industriji u razvoju autonomnih prevoznih sredstava i nove zakone.

Izvještaj holandskog europarlamentarca Wim van de Campa, koje uz snažniju finansijsku podršku automobilskom sektoru traži i pripremu zakonskog okvira za autonomna vozila, podržalo je 585 zastupnika, 85 je bilo protiv, a 26 suzdržano, prenosi Hina.

Autonomni automobili opremljeni su senzorima, fotoaparatima, računarima, GPS-om, satelitskim prijemnicima i radarima kratkog dometa te obavljaju sve ili dio zadataka u vožnji.

“Evropa mora biti inovativna ali i brža. Kina i SAD ne čekaju”, ističe pučanin Van de Camp  (EPP).

Više zemalja u svijetu brzo se kreće prema stavljanju na tržište samoupravljajućih i povezanih vozila, odnosno vozila opremljenih uređajima za komunikaciju s drugim vozilima ili infrastrukturom putem interneta. Stoga je potrebno osigurati značajna ulaganja u istraživanja i inovacije za razvoj tehnologija i uvođenje potrebne infrastrukture kako bi EU mogao brže odgovarati na razvoje u tom sektoru , ističe neobvezujuća rezolucija.

Sigurnost u prometu

Kao jedan od bitnih razloga za uvođenje autonomnih vozila, Van de Camp je istaknuo sigurnost u prometu. “Devedeset posto nesreća na cestama događa se zbog ljudske greške”, rekao je.

No Van de Camp je naglasio kako autonomna mobilnost za sobom nosi i neka neriješena pitanja.

“Kada govorimo o nesrećama također trebamo govoriti o odgovornosti. Ko će biti odgovoran ukoliko nesreću uzrokuje autonomno vozilo?”, pitao je Van de Camp.

U izvještaju je naglasak stavljen na ulogu evropskih politika i zakonodavstva koje u slučaju autonomne mobilnosti trebaju pokrivati sve oblike vozila, uključujući pomorski prevoz na kratkim udaljenostima, plovila u kopnenim plovnim putevima, dronove koji prevoze robu te tramvajski prijevoz.

Crne kutije trebaju postati obavezne u autonomnim vozilima kako bi se unaprijedilo istraživanje uzroka nesreća i kako bi se riješilo pitanje odgovornosti, naglašava izvještaj.

“Još jedna važna stvar je psihologija autonomnih vozila. Jesu li građani spremni prepustiti se potpuno autonomnim vozilima?”, dodao je van de Camp.

Takva vozila trebaju poštivati ljudsko dostojanstvo i slobodu izbora, napominje se u izvještaju i ističe nužnost donošenja pravila koja štite podatke građana i propisuju posebnu etiku u sektoru autonomne mobilnosti.

Zaštita podataka

Pravila EU-a o zaštiti podataka primjenjuju se i na automatizirani sektor, ali još nisu poduzete  mjere kako bi se zajamčila računarska sigurnost i zaštitila automatizirana vozila od cyber napada. Izvještaj posebnu važnost daje i razvoju autonomnih vozila dostupnih za bolesne i teže pokretne osobe.

Europarlamentarci su pozdravili komunikaciju Evropske komisije  “Na putu prema automatiziranoj mobilnosti: strategija EU-a za mobilnost budućnosti” i usmjeravanje EU-a na sektor automatiziranog prometa.

Smjernice EU-a za umjetnu inteligenciju su u izradi a vozila koja pomažu vozačima (prvi i drugi nivo automatizacije) već se nalaze na evropskom tržištu.

Samoupravljajuća vozila (treći i četvrti nivo) se trenutno testiraju i očekuju se na tržištu između 2020. i 2030, a potpuno automatizirana vozila (peti nivo) očekuju se nakon 2030. Prema planu, sva nova vozila bi do 2022. trebala biti umrežena, a tehnologija automatizirane mobilnosti napredovati i proširiti se na sve vrste cestovnog prometa, uključujući komunalna vozila i kamione.

Notis Marias, član kluba Evropskih konzervativaca i reformista, upozorio je u raspravi da će uvođenje tehnologije autonomne mobilnosti rezultirati gubitkom radnih mjesta te dodao kako Evropska unija u socijalnom smislu mora podržati one koji će uslijed tog prijelaza ostati bez posla.

Izvor: Agencije