EU zbog korona virusa uklanja Kanadu sa ‘bijele liste’

Zbog rasta broja zaraženih, Evropska unija je skinula Kanadu sa 'bijele liste' (EPA)

Zvaničnici Evropske unije preduzimaju korake kako bi zbog pandemije korona virusa zaustavili Kanađane da putuju u blok evropskih zemalja, prenose kanadski mediji.

Zvaničnici EU-a sastali su se na redovnom sastanku, a prema izvještajima koji se prenose, odlučili su sa “bijele liste” ukloniti tri zemlje – Kanadu, Tunis i Gruziju, a dodaju Singapur na odobrenu listu putovanja.

Zvaničnik EU-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, potvrdio je za CNBC News da je blok odlučio promijeniti sastav “bijele liste”, čija bi konačna verzija trebala biti objavljena za nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Zvaničnici EU-a se sastaju svake dvije sedmice, kako bi odlučili da li treba izvršiti bilo kakve promjene na “bijeloj listi”.

Širom Kanade ima više od 203.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, a u utorak je zabilježen 2.251 novi slučaj.

Na ‘bijeloj list’ devet zemalja

Nakon promjena, kako se navodi, “bijelu listu” čini devet zemalja: Australija, Kina, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Urugvaj.

U julu je EU postavo “bijelu listu” zemalja čijim bi građanima bilo dozvoljeno da uđu na teritoriju Unije.

Kanada je bila na odobrenoj listi od prvog dana, zajedno s još 14 zemalja, dok su, naprimjer, Sjedinjene Američke Države od početka na listi zabranjenih zemalja.

U augustu je EU uklonio Alžir, Crnu Goru, Maroko i Srbiju sa “bijele liste”, zbog porasta broja slučajeva zaraze korona virusom u tim zemljama.

Kanadska agencija za granične usluge ne pruža detaljan broj Kanađana koji su putovali u razne zemlje EU-a, ali statistika Kanade primećuje da je u julu, mjesecu s najnovijim podacima, u kontra smjeru situacija bila da je 57.000 ljudi došlo u Kanadu iz Francuske, 11.000 je došlo iz Holandije, a 42.000 iz Njemačke.

Izvor: Agencije