EU žali zbog referenduma o Danu RS-a

Ministri EU-a pozivaju vlasti u BiH da nastave s provođenjem reformi (AP)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije izrazili su u ponedjeljak u Luksemburgu žaljenje zbog održavanja nelegalnog referenduma o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti Bosne i Hercegovine da provedu istragu u vezi s nepravilnostima i nasilnim incidentima na nedavno održanim lokalnim izborima.

Vijeće EU-a ponavlja nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje te izražava žaljenje zbog održavanja “nelegalnog referenduma na entitetskom nivou u Republici Srpskoj, suprotno odluci Ustavnog suda”.

“Taj referendum je izazvao nepotrebne napetosti i doveo u pitanje vladavinu prava. Vijeće potiče institucije BiH da riješe to pitanje kroz uspostavljeni legalni proces, konstruktivni dijalog i postojeći ustavni okvir”, kaže se u zaključcima.

Uredni izbori s izuzecima

U zaključcima Vijeća EU-a za vanjske poslove, koje ističe da su lokalni izbori održani 2. oktobra općenito “uredno” provedeni, kaže se i da “vlasti Bosne i Hercegovine trebaju istražiti nekoliko nepravilnosti i izolirane nasilne incidente”. Nijedan incident ne spominje se pojedinačno.

Najviše odjeka imao je incident u Stocu nakon kojeg je policija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prijavila 27 osoba za izgrede.

Nakon toga je više aktivista Inicijative za Stolac otuđilo izborni materijal i prekinulo izborni proces.

Ministri također pozivaju vlasti u BiH da nastave sa provođenjem programa reformi.

Vijeće je dalo podršku vojnoj operaciji EU-a “Althea” u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije