EU za sankcije Damasku zbog hemijskog napada

Osobe identificirane kao odgovorne za korištenje hemijskog oružja moraju odgovarati za ta sramotna djela, poručio je šef evropske diplomatije Josep Borrell (EPA)

Evropska unija zatražila je da se poduzmu “odgovarajuće mjere” protiv odgovornih za korištenje kemijskog oružja u Siriji, nakon što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavila izvještaje u kojem za to optužuje sirijski režim.

OPCW, sa sjedištem u Hagu, ustvrdio je u svom izvještaju da je vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorna za hemijske napade u Siriji počinjene prije tri godine.

“Osobe identificirane kao odgovorne za korištenje hemijskog oružja moraju odgovarati za ta sramotna djela”, poručio je šef evropske diplomatije Josep Borrell, u izjavi u ime 27 država članica, prenosi Hina.

Najteža međunarodna krivična djela

Evropska unija već je uvela restriktivne mjere protiv visokih sirijskih dužnosnika i naučnika zbog njihove uloge u razvoju i korištenju hemijskog oružja i “spremna je razmotriti uvođenje novih mjera bude li potrebno”, dodao je.

“Korištenje hemijskog oružja, bilo da je riječ o nekoj državi ili nekom drugom nedržavnom akteru, bilo gdje, bilo kada i u bilo kakvim okolnostima, kršenje je međunarodnog prava i može se usporediti s najtežim međunarodnim krivičnim djelima – ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”, upozorio je Borrell.

“Nekažnjavanje tih strašnih djela neće se tolerirati. Na međunarodnoj zajednici je da sada pozorno razmotri to izvještaj i poduzme odgovarajuće mjere”, poručio je on.

“Evropska unija (…) odlučna je da to očito kršenje temeljnih načela konvencije o hemijskom oružju dobije najodlučniji mogući odgovor država potpisnica konvencije.”

“Obaveza da se odgovara od temeljne je važnosti kako bi se spriječilo ponovno vraćanje u uporabu hemijskog oružja”, zaključio je Borrell.

U aprilu 2017. godine su dva aviona i helikopter sirijskih zračnih snaga bacili su bombe sa sarinom i hlorom na Al-Lataminu, grad na sjeveru zemlje, u pokrajini Hami.

Damask demantira izvještaj OPCW-a

“Pogođeno” je bilo stotinjak ljudi, optužuje OPCW.

Damask je u međuvremenu kritizirao izvještaj OPCW-a.

“OPCW-ov izvještaj o korištenju toksičnih supstanci u gradu Al-Latamini 2017. godine obmanjujuće je i sadržava neutemeljene i fabricirane zaključke, kojima se želi falsificirati činjenice i optužiti sirijsku vladu”, saopćilo je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija Sana.

“Sirija odbacuje taj izvještaj u njegovoj biti i formi i kategorički niječe da je koristila otrovni plin u gradu Al-Latamini, ili bilo kojem drugom sirijskom gradu ili naselju”, dodaje se.

Izvor: Agencije