EU za Pelješki most odobrila 200.000 eura

Evropski novac bio trebao biti dostupan 2014. godine, kada bi i počela gradnja Pelješkog mosta (Anadolija)

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić objavila je u ponedjeljak da je Evropska unija (EU) odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta kojim bi se povezao jug Hrvatske i zaobišla teritorija Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula iduće godine.

“Strateški cilj Vlade je efikasno povezivanje hrvatskog teritorija, a to je i cilj EU, jer će hrvatski teritorij postati i teritorij EU. Zbog Schengena i fitosanitarnih standarda, važno je da nema odstupanja od Schengenskih pravila i s toga je stajališta most najčišće rješenje”, izjavila je Pusić za Hrvatsku televiziju (HTV).

Prema njenim riječima, predstudija za koju je odobreno 200.000 eura uzet će u obzir ne samo most kao rješenje prometnog povezivanja hrvatskog i evropskog teritorija, nego i cestovni koridor kroz neumsko zaleđe.

Rekavši da je dodjela evropskih sredstava “dobar znak” da se iz fondova EU finansira i gradnja Pelješkog mosta, šefica hrvatske diplomacije najavila je izradu studije izvedivosti i projekta kojim će se gradnja mosta kandidirati za evropske fondove.

Bez politiziranja

“Projekt ne treba politizirati, nego vidjeti što je najisplativije”, ocijenila je Pusić i pojasnila da bi se u tome slučaju gradnja finansirala sa 85 posto evropskih i 15 posto domaćih sredstava, moguće i u drugim omjerima, i da bi evropski novac bio dostupan 2014. godine, kada bi i počela gradnja.

Pusić je naglasila da ratifikacija sporazuma bivših predsjednika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franje Tuđmana i Alije Izetbegović, o granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije neposredni uvjet za dobijanje evropskih sredstava za gradnju mosta.

“No, to je važno politički, jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički, jer most mora biti 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi”, rekla je hrvatska ministrica.

Pusić je za 19. septembar najavila sastanak s Evropskom komisijom (EK) i bosanskohercegovačkim dužnosnicima oko režima transporta roba kroz Neum nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU.

Prema privremenom režimu, roba bi se prevozila kopnenim putem kamionima, koji bi bili “plombirani” s jedne i kontrolirani s druge strane, te trajektom na liniji Komarna – Pelješac, cjelodnevnom linijom sa 12 minuta plovidbe, kojom bi se prevozile domaće životinje, jer, prema propisima, ne smiju napuštati teritorij EU.

Izvor: Agencije