Oglasi

EU za panevropsko telekomunikacijsko tržište

Evropska komesarka za digitalnu agendu najavila reforme u ovoj godini s ciljem stvaranja jedinstvene mreže u EU-u.
Ujedinjavanjem tržišta žele se postići veća konkurentnost i ulaganja u taj sektorReuters

Evropska unija ove će godine pokrenuti reforme u smjeru kreiranja panevropskog telekomunikacijskog tržišta kako bi potaknula veću konkurentnost i ulaganja u taj sektor, izjavila je evropska komesarka za digitalnu agendu Neelie Kroes.

“Radimo na nizu mjera radi kreiranja zajedničkih, stabilnih uvjeta širom EU-a za konkurenciju, ulaganje i rast telekoma, koje bi trebale i prekograničnu konsolidaciju učiniti atraktivnijom”, kazala je Kroes.

Ona je napomenula kako ne razmatra uvođenje jedinstvenog regulatora, već teži boljoj saradnji između Evropske komisije i nacionalnih regulatora, kao i razmjeni imovine između samih kompanija radi promoviranja investicija.

Sastanak operatera

Izjave Kroes uslijedile su nakon izvještaja Financial Timesa, objavljenog prošle srijede, da se evropski komesar za konkurentnost Joaquin Almunia sastao sa čelnicima velikih evropskih telekomunikacijskih kompanija i razgovarao o uspostavi panevropske infrastrukturne mreže.

Međutim, izvori iz same industrije kasnije su umanjili važnost razgovora o stvaranju jedinstvene mreže, rekavši da je sastanak održan u novembru bio fokusiran na to može li se veliki broj operatora konsolidirati putem preuzimanja.

Na sastanku s Almuniom bili su izvršni direktori Deutsche Telekoma, France Telecoma, Telecom Italije, Telefonice, KPN-a i Belgacoma.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.