EU: Za godinu dana u Idlibu raseljeno više od milion civila

Na hiljade porodica treba humanitarnu pomoć (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je zbog napada u Idlibu, zoni deeskalacije, od februara prošle godine domove napustilo više od milion civila, javlja Anadolija.

Govoreći na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta (EP) u Strasbourgu, podsjetio je da rat u Siriji traje devet godina. 

“Napadi u Idlibu rezultirali su ubijanjem stotina civila. Napadi na naseljena područja i dalje traju. Odgovorni trebaju odgovarati”, poručio je Borrell. 

Kako je kazao, zbog vojnih akcija pokrenutih u februaru prošle godine, više od milion civila došlo je do područja u blizini granice sa Turskom. Borrell je rekao da će se taj broj vjerovatno povećati. 

Napomenuo je da treba primijeniti sporazum o prekidu vatre između Ankare i Moskve, poručivši da sirijski režim neće donijeti mir i stabilnost zemlji sve dok vrši pritisak na svoj narod i vodi se logikom rata.

Raseljeni teško pronalaze utočište

Turska je od 2016. pokrenula nekoliko operacija na sjeveru Sirije kako bi onemogućila formiranje koridora: “Štit Eufrata” (2016. godine), “Maslinova grana” (2018. godine) i “Izvor mira” (oktobar 2019. godine).

Raseljeni civili teško pronalaze utočišta, s obzirom na to da su izbjeglički kampovi pretrpani, a nemaju ni potrebnu infrastrukturu. Na hiljade porodica treba humanitarnu pomoć, podsjeća Anadolija.

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine. Trenutno je utočište za najmanje četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage režima Bashara al-Assada i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Izvor: Agencije