EU: Vlasti u BiH moraju hitno riješiti pitanje Vučjaka

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU-a u ovoj zemlji pozvali su bh. vlasti da hitno riješe pitanja migracija, objavljeno je na stranicama Delegacije.

U tom smislu, pozvali su “sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za Bosnu i Hercegovinu predstavlja protok migranata” te im poručili da “moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost”.

“Europska unija osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak, koji provodi policija Unsko-sanskog kantona. Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata u Vučjak. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija”, poručuju predstavnici EU-a u Bosni i Hercegovini.

Prema njihovom stajalištu, “vlasti Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada problem nosili na svojim leđima”.

“Ne smiju biti ostavljeni sami”, poručeno je.

‘Vlasti ne smiju ugroziti ljudske živote’

Napominju i kako, “s obzirom na dolazeću zimu, vlasti Bosne i Hercegovine ne smiju ugroziti ljudske živote” te ukazuju da je “prioritet proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uvjeti dostojni za život”.

Istaknuto je i kako, pored toga, vlasti Bosne i Hercegovine odmah trebaju identificirati odgovarajuće alternativne objekte.

EU je spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija te podsjeća kako je prošle i ove godine osigurala 34 milijuna eura za pomoć migrantima.

Preciziraju i kako ta podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Sredstvima EU-a se, također, jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz osiguravanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Sektoru za azil.

EU, također, pomaže vlastima Bosne i Hercegovine u procesu dobrovoljnog povratka migranata u zemlje njihovog porijekla.

Vijeće Evrope i UN traže zatvaranje Vučjaka

“EU će nastaviti pružati podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se suočili s izazovima migracija, ali također očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti”, zaključeno je u poruci Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Prethodno je i povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala vlasti Bosne i Hercegovine da pod hitno premjeste migrante iz pretrpanog kampa Vučjak kako bi se izbjegla humanitarna kriza.

Sličan apel su uputili i Ujedinjeni narodi, izrazivši zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka.

Apeliraju na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja za migrante.

Izvor: Al Jazeera i agencije