Oglasi

EU: Više od milijardu putnika letjelo avionom u 2017.

Najveći broj putovanja u prošloj godini zabilježen je s polaskom iz Velike Britanije i s londonskog aerodroma Heathrow.
Najviše putnika u 2017. godini u Evropskoj uniji poletjelo je s londonskog HeathrowaEPA

Prema podacima Eurostata, tokom 2017. u zemljama Evropske unije avionom je putovalo 1,043 milijarde putnika.

Statistički ured EU-a objavio je podatke o broju putovanja aviosaobraćajem u 28 zemalja EU-a za 2017, prenosi Anadolija.

U tom periodu u zemljama EU-a avionom je putovalo milijardu i 43 miliona putnika, što je za sedam posto više u odnosu na prethodnu godinu, kad je taj broj iznosio 972,7 miliona.

Iz Britanije 265 miliona putnika

Od ukupnog broja putovanja 47 posto ih je obavljeno unutar zemalja EU-a, 36 posto van njih, dok su 17 posto unutardržavni letovi.

Najveći broj putovanja u prošloj godini zabilježen je iz Velike Britanije; iz te zemlje putovalo je 265 miliona putnika.

Slijede Njemačka s 212 miliona, Španija (210 miliona), Francuska (154 miliona) i Italija (144 miliona).

S jednog od najvećih evropskih aerodroma, londonskog Heathrowa, prošle godine poletjelo je 78 miliona, s pariskog "Charles de Gaullea" 69 miliona, s amsterdamskog Schiphola 68 miliona, s Frankfurtskog aerodroma 64 miliona i s madridskog Barajasa 52 miliona putnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.