Oglasi

EU: Vanjskotrgovinski suficit prošle godine 200 milijardi eura

Evropski zavod za statistiku saopćio je da je Evropska unija 2019. ostvarila rast trgovinskog suficita za 31,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Trgovina, Kontejneri, RobaZemlje Evropske unije prošle godine izvezle su robu u vrijednosti 2.130 milijardi euraAP - Ilustracija

Zemlje Europske unije prošle su godine ostvarile vanjskotrgovinski suficit u iznosu 200,3 milijarde eura, prenosi agencija Anadolija.

Europski zavod za statistiku Eurostat priopćio je da je EU prošle godine ostvario rast trgovinskog suficita za 31,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vanjskotrgovinski suficit EU-a u 2018. iznosio je 151,8 milijarda eura.

U izvješću se navodi da je prosječni omjer vrijednosti valuta euro – dolar prošle godine iznosio 1,12, a godinu ranije 1,18.

Zemlje EU-a prošle su godine izvezle robu u vrijednosti 2.130 milijarda eura, što je za 3,5 posto više u odnosu na 2018.

Istovremeno, EU je prošle godine uvezao robe u vrijednosti 1.930 milijarda eura, što je, također, porast za 1,3 posto u odnosu na prethodno godišnje izvješće.

SAD najveći trgovinski partner

Trgovinska razmjena među 28 zemalja članica EU-a lani je dosegnula vrijednost 3.069 milijardi eura, što je godišnji rast za 1,4 posto.

Najveći trgovinski partner EU-a prošle godine bio je SAD, koji je iz zemalja europskog bloka uvezao 384,4 milijarde eura, a u EU ostvario izvoz 231,7 milijardi eura.

To je ujedno najveći vanjskotrgovinski suficit koji je EU ostvario s nekom zemljom.

EU je najviše uvozio iz Kine, i to u iznosu 361,3 milijarde eura.

Uporedo s tim, zemlje eurozone prošle su godine ostvarile vanjskotrgovinski suficit u iznosu 225,7 milijarda eura, prenijela je Anadolija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.