Sankcije EU-a za tri kompanije zbog prodaje oružja Libiji

Svi dokazi kršenja embarga predani su i UN-u (EPA)

Evropska unija je uvela sankcije za tri kompanije, među kojima i jednoj turskoj, umiješanim u kršenje UN-ovog embarga na prodaju oružja Libiji, a Turska je odmah osudila takvu odluku.

Uz tursku kompaniju Avrasya Shipping, sankcionirane su još dvije, jordanska Med Wave Shipping i kazahstanska Sigma Airlines, navodi se u priopćenju EU-a koji dodaje da je sankcionirano i dvoje Libijaca, prenosi Hina.

Odluka je donesena u petak na nivou ambasadora i odobrili su je ministri vanjskih poslova na sastanku koji se u ponedjeljak održao u Briselu, navode diplomati.

Protiv sankcioniranih kompanija i osoba podneseni su uvjerljivi dokazi.

Njihova imovina u EU-u bit će zamrznuta i neće više moći poslovati s kompanijama u EU-u ni imati pristup evropskim finansijskim tržištima.

Ta odluka pokazuje da se “EU strateški koristi svojim režimom sankcija i da je kadar reagirati na situaciju na terenu kako bi podržao politički proces i odvratio prošle i sadašnje počinitelje novih prekršaja”, ističe EU u priopćenju.

Turska osudila odluku

EU je organizirao pomorsku operaciju Irini sa zadaćom da kontrolira poštovanje UN-ovog embarga. Operacija je omogućila da se “dokumentiraju” brojna turska kršenja embarga, ističu diplomati. Njezini se kapaciteti moraju ojačati, priznali su u ponedjeljak.

Ta kršenja “potkopavaju politički proces koji je uspostavljen kako bi se zaustavio sukob u Libiji”, rekli su u Briselu.

Svi dokazi tih kršenja predani su i UN-u koji isto može uvesti sankcije.

Turska je odmah osudila europsku odluku. “U trenutku kada se ulažu napori kako bi se smanjile napetosti u istočnom Sredozemlju, donijeti ovakvu pogrješnu odluku je doista žalosno”, ističe tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, dodajući da evropska inicijativa nema “nikakvu vrijednost” u njihovim očima.

U Libiji se za vlast bore vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju, koju priznaje UN i general Halifa Haftar koji ima kontrolu na istoku i na dijelu juga.

Prvu podržava Turska koja ondje ima svoju vojsku a drugog susjedni Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

Izvor: Agencije