EU upozorava Srbiju da je ‘umjereno pripremljena’

Fabrizi je naglasio borbu protiv korupcije i kriminala te ostvarivanje osnovnih prava kao područja u kojima treba pojačati reforme (Dimitrije Goll / Tanjug)

Europska komisija i u najnovijem Izvješću o napretku Srbije ponovno konstatira da službeni Beograd mora učiniti mnogo više u području vladavine prava, ali i da je neophodno hitno postići pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, što je presudno za napredak obiju strana na europskom putu.

Navodi se kako je Srbija “umjereno pripremljena”, ali i da je “postigla određeni napredak u pregovorima”.

Istovremeno, EK primjećuje da gospodarstvo Srbije i uloga Beograda u regiji nastavljaju davati pozitivne rezulate.

Prema ocjeni Bruxellesa, brzina provedbe refomi u području vladavine prava bit će presudna za dinamiku procesa pristupanja Srbije Europskoj uniji.

“Kako bi održala ravnotežu u pregovorima o članstvu, Srbija bi posebnu pažnju u sljedećem razdoblju trebala obratiti na neovisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije, slobodu medija, kao i rješavanje slučajeva organiziranog kriminala”, poručuje EK.

Konstatirana je i činjenica da dio oporbe bojkotira rad državnog parlamenta, kao i da se već mjesecima održavaju prosvjedi na kojima se traže sloboda medija te slobodni i pošteni izbori.

U tom smislu vlasti u Srbiji pozivaju da se pozabave preporukama o izborima koje su identificirali međunarodni promatrači.

Ograničen napredak u borbi protiv korupcije

Izvješće o napretku Srbije evidentira da je “pravosudni sustav dosegnuo određenu razinu napretka i pripremljenosti, ali politički utjecaj na sudstvo ostaje zabrinjavajući”.

Kad je riječ o borbi protiv korupcije, Srbija bilježi “ograničen napredak”, uz konstataciju da “korupcija prevladava u mnogim područjima”.

Komisija ocjenjuje da u Srbiji nije postignut dovoljan napredak u vezi sa slobodom izražavanja i stoga iskazuje ozbiljnu zabrinutost.

“Kad je riječ o normalizaciji odnosa s Kosovom, Srbija je ostala uključena u dijalog i pokazala suzdržanost u odgovoru na uvođenje pristojbi [na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine]. Međutim, Srbija treba uložiti znatne napore, posebice u svojim međunarodnim odnosima, da uspostavi povoljno okruženje za zaključivanje pravno obvezujućeg sporazuma s Kosovom”, navodi se u izvješću EK-a.

Zaključeno je da se Srbija “mora prioritetno pozabaviti pitanjima neusklađenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, posebno u vezi s kontrolom državne pomoći, fiskalnom diskriminacijom uvezenih alkoholnih pića i ograničavanjem konkurencije u platnom sustavu zasnovanom na karticama”.

Nema napretka u slobodi izražavanja

Izvještaj je premijerki Srbije Ani Brnabić predao šef Delegacije EU-a u toj državi Sem Fabrizi.

Poručio je tom prilikom da ima napretka u nekim područjima, ali da Srbija “mora biti odlučnija i dodatno pojačati napore u nekim glavnim područjima, kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava”.

Naglasio je pravosuđe i borbu protiv korupcije i kriminala te ostvarivanje temeljnih prava kao područja u kojima “treba pojačati reforme”.

“Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja neovisnog i samostalnog pravosudnog sustava”, rekao je Fabrizi.

Upozorio je da je u izvješću EK-a konstatirano da “već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja”.

Izvor: Agencije