Oglasi

EU ulaže tri milijarde eura u program Erasmus+

Mladima će se pružiti više prilika za učenje, osposobljavanje i stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, saopćila je Evropska komisija.
Lani je Evropska komisija predložila udvostručenje budžeta za Erasmus+ na 30 milijardi euraReuters/Arhiva

U okviru programa Erasmus+ Evropska komisija objavila je poziv za prijave projekata za 2020. godinu.

Očekivani budžet za taj program iznosi više od tri milijarde eura te je veći je za 12 posto u odnosu na 2019, prenosi Fena.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je da je vrlo zadovoljan zbog ulaganja više od tri milijarde eura u Erasmus+.

"To će nam pomoći da nastavimo inicijativu evropskih univerziteta, pokazujući kontinuirano ulaganje u evropski obrazovni prostor. Ponosan sam što visokoobrazovne institucije formiraju snažne nove saveze, utirući put za univerzitete budućnosti, dobrobit studenata, osoblja i društva u cijeloj Evropi", naglasio je.

Mobilnost i transnacionalna saradnja

Ovako će mladim Evropljanima biti pruženo još više prilika za učenje, osposobljavanje i stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, saopćeno je iz Evropske komisije.

Erasmus+ važan je program Evropske unije za mobilnost i transnacionalnu saradnju u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, čiji su ciljevi poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

U maju 2018. Evropska komisija predložila je udvostručenje budžeta za Erasmus+ na 30 milijardi eura za period 2021–2027.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.