Oglasi

EU ulaže milijardu eura u svemirska istraživanja

Unija želi očuvati svoje uspjehe u svemiru i biti ukorak s američkim i kineskim ambicijama.
Thierry Breton se nada da će u sljedećem budžetu za svemirska istraživanja biti odvojeno 16 milijardi euraEPA - Ilustracija

Evropska unija uložit će više novca u lansiranje raketa, satelitsku komunikaciju i istraživanje svemira kako bi očuvala svoje uspjehe u svemiru i bila ukorak s američkim i kineskim ambicijama, izjavio je komesar EU-a zadužen za svemirska istraživanja Thierry Breton, javlja Reuters.

Tokom proteklih decenija, Evropa je nastojala izgraditi nezavisan pristup svemirskim i ruskim pionirima kako bi pomogla svojoj industriji, uspjehom kao što su rakete Ariane ili satelit Galileo, rival GPS-a.

Novi impuls evropskim ambicijama

Nedavno pojavljivanje američkog konkurenta SpaceX i njegovih raketa za višekratnu upotrebu, kao i brzi napredak Kine, uključujući i prvo slijetanje na tamnu stranu Mjeseca prošle godine, daje novi impuls evropskim ambicijama, prenosi Tanjug.

"Svemir je jedna od jakih tačaka Evrope i mi dajemo sebi sredstva za ubrzavanje", rekao je Breton, pod čijom se nadležnošću nalazi i svemirski sektor.

EU će po prvi put potpisati ugovor na milijardu eura sa Arianespaceom, a Breton se nada da će u sljedećem budžetu za svemirska istraživanja biti odvojeno 16 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.