Oglasi

EU ulaže 1.000 milijardi eura za prelazak na čistu privredu

Ulaganja Evropske komisije trebala bi omogućiti da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.
Von der Leyen: 'Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera'EPA

Evropska komisija u utorak je predstavila Plan ulaganja za održivu Evropu, kojim se u sljedećih deset godina želi mobilizirati najmanje 1.000 milijardi eura ulaganja u području zaštite životne sredine i klime.

Taj plan trebao bi omogućiti da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050, tvrdi Hina.

Budući da pojedine države članice i regije još uveliko ovise o fosilnim gorivima, predviđa se uspostavljanje Mehanizma za pravednu tranziciju, koji će pružati prilagođenu finansijsku i praktičnu podršku za pomoć radnicima i generiranje potrebnih ulaganja u ta područja.

"Evropski zeleni plan naša je vizija klimatski neutralne Evrope do 2050, a u centru tog plana jesu ljudi. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, koja će uspjeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu sudjelovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobrazba biti teža kako niko ne bi bio zapostavljen", izjavila je u Strasbourgu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"Zeleni plan podrazumijeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Danas predstavljeni plan, kojim će se mobilizirati najmanje 1.000 milijardi eura, pokazat će nam smjer i pokrenuti val zelenih ulaganja", dodala je. 

Tranzicija prema niskougljičnom društvu

Komisija, koja je predstavila Evropski zeleni plan 11. decembra prošle godine, ističe da prelaz prema održivoj ekonomiji zahtijeva znatna ulaganja u sve sektore i da se postojeći klimatski i energetski ciljevi za 2030. mogu postići samo ako se dotad godišnje bude ulagalo dodatnih 260 milijardi eura.

Plan ulaganja za Evropski zeleni plan ili Plan ulaganja za održivu Evropu predstavlja investicijski stup Zelenog plana.

Dio je plana i Mehanizam za pravednu tranziciju, koji će u razdoblju koje pokriva sljedeći Višegodišnji finansijski okvir 2021–2027. mobilizirati 100 milijardi eura, namijenjenih građanima i regijama koje će najviše koštati tranzicija prema niskougljičnom društvu.

Komisija je predložila da se 25 posto ukupnog iznosa budžeta za razdoblje 2021–2027. usmjeri na rješavanje problema klimatskih promjena i zaštitu životne sredine, i to iz nekoliko fondova, poput Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Kohezijskog fonda, Evropskog fonda za regionalni razvoj itd.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.